Ο Rishi Sunak είπε ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και καθήκον» να «κυνηγάει» τη Χαμάς μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ για μια διήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός προσέφερε υποστήριξη για την ισραηλινή στρατιωτική δράση ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 1.400 σε συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Εμφανιζόμενος στο πλευρό του Netanyahu την Πέμπτη, ο Sunak είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα «να κυνηγήσει τη Χαμάς», να πάρει πίσω ομήρους και «να ενισχύσει την ασφάλειά σας μακροπρόθεσμα».

Στη ρητορική που θυμίζει τον Winston Churchill, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι περήφανος που στέκεται εδώ μαζί σου την πιο σκοτεινή ώρα του Ισραήλ ως φίλος σου». Και πρόσθεσε: «Θα σταθούμε μαζί σας με αλληλεγγύη… Και θέλουμε επίσης να κερδίσετε».

Ο κ. Sunak είπε επίσης στον Herzog  ότι η Βρετανία στέκεται αλληλέγγυα στο «δικαίωμά σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας», προσθέτοντας: «Δεν έχετε απλώς το δικαίωμα να το κάνετε αυτό, νομίζω ότι έχετε καθήκον να το κάνετε αυτό, να αποκαταστήσετε αυτήν την ασφάλεια στη χώρα σας.»

Παρά την ισχυρή υποστήριξη για στρατιωτική δράση, ο κ. Sunak είπε επίσης ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», καθώς και να πιέσει τους Ισραηλινούς ηγέτες για «περαιτέρω πρόοδο» όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η επίσκεψή του έρχεται αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνέβαλε στη διασφάλιση μιας συμφωνίας που οδήγησε τις πρώτες βοήθειες στα αιγυπτιακά σύνορα. Ο Biden υποστήριξε επίσης το Ισραήλ λέγοντας ότι η «άλλη ομάδα» ήταν πίσω από την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλί.

Ο Joe Biden είπε ότι ο ισχυρισμός του ότι η έκρηξη ήταν «το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ρουκέτας που εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική ομάδα» βασίστηκε σε «στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας μου».

Ωστόσο ο Sunak έχει προειδοποιήσει για «βιασύνη στην κρίση» για την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Ο πρωθυπουργός είπε στον ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog ότι η χώρα του έχει «δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: