Σε ηλικία 91 ετών «έφυγε» από την ζωή ο Richard Donner, σκηνοθέτης των «Superman», «Goonies» αλλά και άλλων θρυλικών κλασσικών ταινιών.

Ο θρυλικός σκηνοθέτης και παραγωγός Richard Donner έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοίνωσε η εταιρία παραγωγής του στο Variety, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τα αίτια θανάτου του.

Ο Donner ήταν γνωστός ως ο σκηνοθέτης των ταινιών «Lethal Weapon» (Φονικό Όπλο) με πρωταγωνιστές τους Mel Gibson και Danny Glover, που τον έφερε στην «ελιτ λίστα» των δημιουργών που έχουν φέρει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο box office.

Ποιός ήταν ο Richard Donner

Ο Richard Donald Schwartzberg, όπως ήταν το πλήρες όνομα του, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1939 στο Μπρονξ. Φοίτησε το Parker Junior College και σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο NYU.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός και συνέχισε να δουλεύει «πίσω» από τις κάμερες.

Ο Richard Donner έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα επεισόδιο του «Zane Grey Theatre», αλλά γνώρισε την επιτυχία με το «The Omen» (1976).

Δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε το «Superman» (1978), με πρωταγωνιστή τον Christopher Reeve.

Έφυγε από το «Superman II» (1980) μετά από δικαστική διαμάχη που είχε με τους παραγωγούς Alexander και Ilya Salkind. Η εν λόγω ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Richard Lester, αν και η δική του εκδοχή, το «Superman II: The Richard Donner Cut» κυκλοφόρησε το 2006 και τον δικαίωσε για τη δουλειά του.

Richard Donner: «Έφυγε» από την ζωή ο θρυλικός σκηνοθέτης

Ανέλαβε τις τέσσερις ταινίες «Lethal Weapon» (1987-1998), το «The Goonies» (1985) και το «Scrooged» (1988), ενώ η τελευταία του σκηνοθετική δουλειά ήταν το «16 Blocks» (2006) με τον Bruce Willis στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Άλλες του σκηνοθετικές δουλειές ήταν επεισόδια των «The Twilight Zone», «The Man From U.N.C.L.E.”, «Get Smart», «Perry Mason», «Route 66», «Τhe Fugitive», «The Six Million Dollar Man», «Kojak» και άλλα.

Ο Richard Donner, εκτός από σκηνοθέτης, ήταν και παραγωγός με τη γυναίκα του Lauren Shuler Donner, έχοντας αναλάβει όλες τις ταινίες με τους X-Men.

Μάλιστα, ένας από τους ειδικευόμενους του ήταν ο νυν πρόεδρος της Marvel, Kevin Feige, ο οποίος είπε τα εξής σε δήλωσή του: «Ο Richard Donner δεν με έκανε απλά να πιστέψω ότι ένας άνδρας μπορεί να πετάξει, με έκανε να πιστέψω ότι οι χαρακτήρες των κόμικς μπορούν να ζωντανέψουν στη μεγάλη οθόνη με καρδιά, χιούμορ, ανθρωπιά και αληθοφάνεια. Πάνω από όλα με δίδαξε ότι μπορεί και πρέπει να γίνει με σεβασμό, τρυφερότητα και καλοσύνη μπροστά και πίσω από την κάμερα. Οι Dick και Lauren έγιναν μέντορες στην αρχή της καριέρας μου και υποστηριχτές του στη γέννηση του MCU. Χρωστάω την καριέρα μου στον τρόπο που ξόδεψαν τον χρόνο τους για να τρέψουν και να διδάξουν ένα παιδί από το Νιου Τζέρσεϊ που δεν ήξερε πως να χρησιμοποιήσει το φαξ ή να κάνει καλό καφέ. Νόμιζα τον Dick αθάνατο. Ακόμα το πιστεύω. Οι σκέψεις μου είναι με την Lauren και όλη την οικογένεια».