Σε έντονα ανοδική τάση βρίσκονται από σήμερα οι τιμές του ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου, είχαμε εκτίναξη της μέσης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 67,56% σε σχέση με χθες Κυριακή, φτάνοντας τις 118,27 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά τη διακύμανση, η χαμηλότερη τιμή ήταν 38,14 ευρώ/MWh ενώ η υψηλότερη στα 361,77 ευρώ/MWh.

Υπό τούτο το πρίσμα, η νέα εβδομάδα ξεκινά με εκτίναξη της τιμής, αλλά και σημαντική αύξηση της ζήτησης μετά από ένα Σαββατοκύριακο σχετικά ήπιας κατανάλωσης.

Πάντως, τις τελευταίες μέρες έχουμε ξεχάσει, -μέχρι πότε θα φανεί-, το πρόσφατο φαινόμενο των έντονα αρνητικών τιμών το οποίο εμφανίστηκε, μετά τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και στην ελληνική.

Έτσι, από το ρεκόρ των -50 ευρώ/MWh, της περασμένης εβδομάδας, περνάμε σε χαμηλές αλλά υπαρκτές τιμές, με τελευταία «υπόμνηση» των σχεδόν μηδενικών για χθες Κυριακή, όταν η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 0,04 ευρώ/MWh, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 70,58 ευρώ/MWh. Μάλιστα η τιμή των 0,04 ευρώ λόγω υπερπαραγωγής των ΑΠΕ επικράτησε κατά ένα συνεχές επτάωρο, από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Το ενεργειακό μίγμα

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, για σήμερα Δευτέρα εμφανίζεται αρκετά ισορροπημένο.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΑΠΕ με ποσοστό 40,29%, ακολουθεί σε βραχεία απόσταση το φυσικό αέριο με ποσοστό 38,28%, ενώ έπονται οι εισαγωγές με 11,60%, τα υδροηλεκτρικά με 3,74% και ο λιγνίτης με 2,75%.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα πάντως, το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς στρέφεται προς το φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό, στο σημείο αναφοράς του TTF, με βάση την τελευταία εικόνα της Παρασκευής τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιούνιο έκλεισαν στα 34,61 ευρώ/MWh καταγράφοντας αμελητέα πτώση κατά 0,03%.

Διαβάστε ακόμη: