Απόσυρση στους λιγνίτες; Ευτυχισμένο το 2028!
Σε περίπου 7 χρόνια από τώρα θα αποσυρθούν τελικά από την ενεργό δράση οι λιγνίτες της χώρας αντί του …κάποτε «σκληρού στόχου» του 2023, άντε 2024 με τις μικροπαρατάσεις.
Αιτία γι αυτή δραματική αλλαγή είναι η σφοδρή ενεργειακή πανδημία που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη με τις τιμές του φυσικού αερίου για παράδειγμα να έχουν εκτοξευτεί με αύξηση 400%. Υπό τις συνθήκες αυτές η χρήση του λιγνίτη είναι φθηνότερη, παρά τα βαριά περιβαλλοντικά πρόστιμα που τον συνοδεύουν.
Όπως είχαμε γράψει πρώτοι την προηγούμενη εβδομάδα «επιστροφή στους λιγνίτες για να έχουμε ρεύμα» αλλάζει πλέον το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, με την κυβέρνηση να απαιτεί από τις Βρυξέλλες να προχωρήσει σε αλλαγές χρονοδιαγραμμάτων ανάλογα με τις εξελίξεις.
Οι πληροφορίες μας λένε πως και η Κομισιόν έχει δείξει την πρέπουσα κατανόηση στο θέμα, ενώ «ήδη υπάρχει άτυπη έγκριση κατ’ αρχάς για την πολύ μεγάλη αυτή αλλαγή, με δεδομένο πως μέχρι τον Απρίλιο δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης» όπως μας είπε έλληνας αξιωματούχος από τη βελγική πρωτεύουσα.
Χαρακτηριστικό των εξελίξεων υπό το πρίσμα της εισαγόμενης δεινής ενεργειακής κρίσης, είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή από τη Δυτική Μακεδονία για την «Πτολεμαΐδα -5» όπου τόνισε πως «δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις και είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΔΕΗ το για πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί ακόμη με λιγνίτη και το αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ούτως ή άλλως η απόσυρση των λιγνιτών ήταν δύσκολη υπόθεση: σήμερα οι λιγνίτες είναι επικερδείς για τη ΔΕΗ λόγω κρίσης αλλά με το πέρας της «ενεργειακής σχιζοφρένειας στην Ευρώπη» που οι λιγνίτες θα είναι και πάλι ζημιογόνοι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διακοπή της οικονομικής ζημιάς της ΔΕΗ από τους λιγνίτες αλλά υπό τον απαράβατο όρο ότι θα είναι απολύτως σίγουρη η επάρκεια τροφοδοσίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
«Σας θυμίζω πως εξαιτίας του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων αποφασίσαμε πριν 18 μήνες ταχύτερο πλάνο απολιγνιτοποίησης, με το κλείσιμο όλων των μονάδων έως το 2023 και αλλαγή καυσίμου στην «Πτολεμαΐδα 5» σε φυσικό αέριο έως το 2025. Αλλά η βαριά ενεργειακή κρίση από τη μια και η ανάγκη για επάρκεια ρεύματος στη χώρα από την άλλη φέρνει νέες εξελίξεις που δεν μπορούμε τώρα να αγνοήσουμε, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από το βασικό μας πλάνο που είναι η πράσινη ΔΕΗ» μας λέει στέλεχος της επιχείρησης αφού η ΔΕΗ κρατάει όλους τους άσσους στα χέρια της σε σχέση με τους λιγνίτες.
«Οι λιγνιτικές μονάδες, ανεξάρτητα από την κρίση που θα τελειώσει κάποτε, είναι απαραίτητες για την επάρκεια τροφοδοσίας τα επόμενα χρόνια» προσθέτει στέλεχος της ΡΑΕ επικαλούμενο τις τελευταίες μελέτες που αναφέρουν πως «θα υπάρξουν ζητήματα επάρκειας στα έτη 2022-24, εάν οι λιγνιτικές μονάδες αποσυρθούν δίχως να έχουν προστεθεί οι νέες μονάδες αερίου στον βαθμό που χρειάζεται. Πλην μιάς ιδιωτικής μονάδας οι υπόλοιποι νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί ιδιωτών δεν πρόκειται να λειτουργήσουν νωρίτερα από το 2024, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα αφού σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες ούτε οι εισαγωγές θα είναι επαρκείς στο βαθμό που τις θέλει η χώρα».
Τι προβλέπει ο κλιματικός νόμος για την απόσυρση στους λιγνίτες
Ολη η …φιλολιγνιτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ξαφνικά, επισφραγίζεται και από τον Κλιματικό Νόμο που ουσιαστικά αλλάζει το τελευταίο χρονικό όριο για την απόσυρση του λιγνίτη από την ηλεκτροπαραγωγή και το μεταθέτει «το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028» με μια χλιαρή αναφορά για «επανεξέταση το 2023, υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού».
Πάντως αυτή την εποχή η ΔΕΗ γράφει σημαντικά κέρδη από το λιγνίτη και σβήνει με ταχείς ρυθμούς την οικονομική επιβάρυνση των 140 εκατομμυρίων που είχε γράψει πληρώνοντας τα δικαιώματα ρύπων για το σύνολο του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου αλλά με το τέλος της ενεργειακής κρίσης, θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα επίχειρα αυτής της περιπέτειας για την επιχείρηση.
«Ξαναθυμίζω πως η απόσυρση των λιγνιτών και η πράσινη ΔΕΗ είναι η βασική αναπτυξιακή-επιχειρηματική επιλογή πάνω στην οποία έχουμε χτίσει το σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση των εκπομπών ρύπων, τα λεγόμενα πράσινα ομόλογα που εκδίδουμε, η σίγουρη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας, όλα αυτά εξαρτώνται από την έγκαιρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων άσχετα αν σήμερα βγάζουμε σημαντικά κέρδη από τους λιγνίτες» μας υπενθυμίζει το ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ ουσιαστικά ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την προστασία (ή έστω τη στοιχειώδη κάλυψη) της επιχείρησης από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα υπό τη μορφή δικαιωμάτων ρύπων αφού αλλάζει ο λιγνιτικός σχεδιασμός αναγκαστικά.
Από την πλευρά του το ανώτατο στέλεχος της ΡΑΕ έχει πρόταση και λέει πως «η πλήρης εφαρμογή του Strategic Reserve θα απέμπλεκε τις επιχειρηματικές αποφάσεις της ΔΕΗ για τους λιγνίτες, από το αν το ορυκτό καύσιμο πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια με την κάλυψη της Κομισιόν αν και η γραμμή της Ε.Ε. είναι να βλέπει μάλλον αρνητικά τα σχήματα στήριξης ή κάλυψης που εδώ είναι απαραίτητα για να συνεχίσει η ΔΕΗ να λειτουργεί τους λιγνίτες ως το 2028 χωρίς όμως να γράφει ζημιές από τα δικαιώματα ρύπων. Είναι μια δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να υποβληθεί από την Αθήνα στις Βρυξέλλες αλλά …ανάγκα και Θεοί πείθονται όπως έλεγαν οι αρχαίοι».
Πόσο μάλλον που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με Θεούς αλλά με γραφειοκράτες της Κομισιόν…