Χωρίς φασαρία αλλά με σταθερά βήματα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αποχωρούν από τα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Κι αυτό δεν οφείλεται σε κάποια νέα κρίση, αφού οι χονδρικές τιμές ρεύματος παραμένουν ήπιες και η αγορά δείχνει προσωρινά σταθερή. Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν επαναπαύονται.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ, τα χαμηλά υδροηλεκτρικά αποθέματα, οι στρεβλώσεις στο διασυνοριακό εμπόριο και οι γεωπολιτικές εντάσεις εντείνουν την ανησυχία. Οι πολίτες προτιμούν να περιορίσουν το ρίσκο και να επιλέξουν τιμολογιακή προβλεψιμότητα, σε περίπτωση που οι τιμές πάρουν και πάλι την ανιούσα.

Ραγδαία αύξηση στα μπλε τιμολόγια

Η τάση είναι πλέον σαφής: 1 στους 4 καταναλωτές έχει επιλέξει σταθερό τιμολόγιο. Το μερίδιο των κυμαινόμενων τιμολογίων έπεσε από το 72% στην αρχή του 2024 στο 63%, ενώ τα σταθερά τιμολόγια ξεπέρασαν το 23%, ποσοστό-ρεκόρ από τη λήξη των κρατικών επιδοτήσεων. Περίπου 60.000 καταναλωτές κάθε μήνα στρέφονται σε σταθερές χρεώσεις, είτε λόγω παλαιών αρνητικών εμπειριών είτε εξαιτίας της γενικευμένης ανασφάλειας.

Συνολικά, πάνω από 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές έχουν ήδη επιλέξει την ασφάλεια της «μπλε» τιμής και, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, το φθινόπωρο ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια, αγγίζοντας το 30% της αγοράς. Ενδεικτικά, η χρονιά ξεκίνησε με περίπου 800.000 σταθερούς πελάτες.

Η μετατόπιση αυτή έχει επιφέρει αλλαγές στις εμπορικές στρατηγικές των παρόχων, εντάσεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που προσφέρουν ελκυστικά σταθερά πακέτα.

Κοινή ευρωπαϊκή δράση για σταθερότητα

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και ανασφάλειας, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Νταν Γιόργκενσεν, με αντικείμενο τις στρεβλώσεις τιμών μεταξύ Βορρά και Νότου, την ενεργειακή ασφάλεια και την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, η Task Force για την ενεργειακή ασφάλεια συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου και ετοιμάζεται για νέα συνεδρίαση στις 3 Σεπτεμβρίου, με στόχο τον άμεσο θεσμικό συντονισμό σε περίπτωση νέας κρίσης.

«Προτεραιότητά μας είναι η μείωση των τιμών και η ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης με αίσθηση του επείγοντος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόταση της Κομισιόν για πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού ενεργειακών υποδομών ενισχύει και την ελληνική στρατηγική διασύνδεσης (GSI), παρά την αυξημένη πολυπλοκότητα λόγω γεωπολιτικών εντάσεων.

Το τραύμα της κρίσης παραμένει

Παρά τις θεσμικές πρωτοβουλίες και την προσωρινή σταθερότητα, η ψυχολογία των καταναλωτών δεν έχει επανέλθει. Η ενεργειακή κρίση του 2022–2023 έχει αφήσει έντονα σημάδια, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη και τις επιλογές των πολιτών. Σε ένα περιβάλλον που οι τιμές αλλάζουν με ένα tweet ή μια γεωπολιτική κίνηση, η σταθερότητα στην τιμολόγηση δεν είναι απλώς επιλογή – είναι ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη: