Με καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό, παραπλανητική εμπορική πολιτική και ανησυχία για τις επιδοτήσεις των επόμενων μηνών άνοιξε η αυλαία των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώθηκαν χθες και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Στις 20 του μήνα θα ανακοινωθούν οι χρεώσεις Σεπτεμβρίου που θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου μήνα και έτσι θα κυλίσει –εκτός απροόπτου- ο κυβερνητικός σχεδιασμός μέχρι και το καλοκαίρι του 2023.

Όμως πριν ακόμη στεγνώσει το «μελάνι» από τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού, χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε προμηθευτές που ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές  και καταχρηστικές συμπεριφορές  και παρουσιάζουν τις επιδοτήσεις της πολιτείας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), με παροχή της εμπορικής τους πολιτικής.

Ο ρυθμιστής εφιστά την προσοχή σε φαινόμενα παραπλανητικών αναφορών και διαφημίσεων, οι οποίοι όπως αναφέρει, «φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των χρεώσεων προμήθειας τεχνηέντως, αποσιωπώντας ότι οι εκπτώσεις αυτές συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία μέσω του ΤΕΜ».

Η ΡΑΕ επισημαίνει μάλιστα ότι η κρατική επιδότηση  μόνο για τον Αύγουστο θα ανέλθει σε 337 ευρώ η μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές (κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας) αλλά και για τους μη οικιακούς χρήστες που τροφοδοτούνται με αγροτικό τιμολόγιο.

Η Αρχή χαρακτηρίζει ατυχείς πρόσφατες διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές παρόχων που κρίνει ότι αποτελούν πλήγμα για τον υγιή ανταγωνισμό και προειδοποιεί ότι την Πέμπτη 4 Αυγούστου, θα δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα της τις περιπτώσεις προμηθευτών που επιδίδονται σε παραπλανητικές αναφορές ως προς το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων. «Μέσω τέτοιοι είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές δύναται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα την διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά της λιανικής. Για τους λόγους αυτούς οι καταχρηστικές αυτές πρακτικές παραβιάζουν κατάφορα το υφιστάμενο πλαίσιο», αναφέρει η ΡΑΕ.

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των προμηθευτών καθώς από χθες στελέχη μεγάλων προμηθευτών ενέργειας της χώρας έχουν βάλλει στο μικροσκόπιο τα τιμολόγια καθετοποιημένου ομίλου, υποστηρίζοντας ότι πουλάει κάτω του κόστους με αποτέλεσμα να  στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός και σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί και στο retail. Οι καταναλωτές καλούνται να αλλάξουν τιμολόγια λόγω αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και να «μετακομίσουν» σε νέα προγράμματα που τους προτείνουν οι προμηθευτές τους αλλά και να φιλτράρουν τις νέες χρεώσεις που αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω για να ενσωματώσουν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις του φυσικού αερίου.

Πάντως ακόμη και μετά την παρέμβαση του υπουργείου και την επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια, οι νέες χρεώσεις αποδεικνύονται μια όχι και τόσο εύκολη δοκιμασία για τους καταναλωτές.

Χθες μάλιστα δεν έλειψαν  οι περιπτώσεις εταιρειών που ανακοίνωσαν διαφορετικές εκδοχές τιμοκαταλόγων μέσα σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστική περίπτωση θυγατρική μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, η οποία άλλαξε την πάγια χρέωση (αρχικά ήταν πάνω από το πλαφόν των 5 ευρώ) και αναθεώρησε προς τα πάνω και την τιμή της κιλοβατώρας κατά 0,021 ευρώ.