Kάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί για τους περισσότερους καταναλωτές το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος για τον Σεπτέμβριο μετά τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 1 και 1,2 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Οι προμηθευτές υπάκουσαν στις κυβερνητικές παραινέσεις και απορρόφησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το ενεργειακό κόστος με εξαίρεση τους μη καθετοποιημένους ομίλους (εκείνους δηλαδή που δεν έχουν δική τους παραγωγή) που κάποιοι εξ αυτών  αύξησαν ελαφρά τις τιμές, ενσωματώνοντας το κόστος της χονδρεμπορικής που έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Αύγουστο.

Οι ταρίφες

Έτσι για τον Σεπτέμβριο οι τιμές που ανακοίνωσαν σταδιακά χθες οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ, Μetlen, Ήρων, Elpedison) κινούνται σε ένα ενιαίο εύρος τιμής που είναι τα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πολιτική που ενστερνίστηκαν αντίστοιχα η ΖενίΘ αλλά και η Ελίν.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς που οι προσφορές τους «κυνήγησαν» υψηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας (χωρίς τις επιδοτήσεις) ή ξεπερνώντας τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτές είναι η NRG, η οποία  προσέφερε τιμολόγιο στα 18,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Φυσικό Αέριο με 17,3 λεπτά και η Volton με 19,4 λεπτά.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες μείωση κατά 2,8% στο τιμολόγιο Σεπτεμβρίου, το οποίο διαμορφώνεται στα 15,94 λεπτά/KWh για καταναλώσεις ως 500 KWh. Για μεγαλύτερη κατανάλωση η τιμή διαμορφώνεται στα 17,1 λεπτά/KWh ενώ η νυχτερινή χρέωση σε 12,8 λεπτά/KWh με πάγιο ύψους 5 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα, το τιμολόγιο της Protergia παραμένει σταθερό για τρίτο μήνα με το οικιακό τιμολόγιο Value Special να διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά/KWh πριν την επιδότηση. Το Basic Home της Ήρων πριν την επιδότηση είναι στα 15,87 λεπτά/KWh.

Τα τιμολόγια δεν ενσωματώνουν την επιδότηση τιμολογίων που ακόμη και χαμηλότερη να είναι του προηγούμενου μήνα, δεν θα επιβαρυνθούν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά με πάνω από 15 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν στα 1,6 λεπτά/KWh και στα 5 λεπτά για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Σημειώνεται ότι χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το ανώτατο όριο του μαθηματικού τύπου που ορίζει το εύρος εντός του οποίου δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης για τα πράσινα τιμολόγια. Στο πλαίσιο αυτό το ανώτατο όριο αναπροσαρμόζεται στα 0,125 ευρώ/KWh ενώ το κάτω όριο παραμένει στα 0,85 ευρώ/KWh.

Οι πόροι για τις επιδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο για τρεις μήνες.

«Ο σκοπός είναι να είμαστε λίγο κάτω από τα 15 λεπτά, περιμένουμε να δούμε βέβαια και τις τελικές δηλώσεις των παρόχων. Τα τιμολόγια θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να κρατηθούν και οι τιμές σταθερές», υπογράμμισε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η χονδρεμπορική  τιμή εκτινάσσεται στα 215,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι η τρίτη υψηλότερη μετά την Ουγγαρία με 221,79 λεπτά και τις Ρουμανία και Βουλγαρία με άνω από 231 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη: