Στα 1,4 λεπτά/ κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης των νοικοκυριών, ορίστηκε η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο, χαμηλότερη σε σχέση με τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι προμηθευτές απορρόφησαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το ενεργειακό κόστος με εξαίρεση τους μη καθετοποιημένους ομίλους (εκείνους δηλαδή που δεν έχουν δική τους παραγωγή) που κάποιοι εξ αυτών  αύξησαν ελαφρά τις τιμές, ενσωματώνοντας το κόστος της χονδρεμπορικής που έκλεισε στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Αύγουστο.

Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές που ανακοίνωσαν σταδιακά οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ, Μetlen, Ήρων, Elpedison) κινούνται σε ένα ενιαίο εύρος τιμής που είναι τα 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πολιτική που ενστερνίστηκαν αντίστοιχα η ΖενίΘ αλλά και η Ελίν.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς που οι προσφορές τους «κυνήγησαν» υψηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας (χωρίς τις επιδοτήσεις) ή ξεπερνώντας τα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αυτές είναι η NRG, η οποία  προσέφερε τιμολόγιο στα 18,73 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η Φυσικό Αέριο με 17,3 λεπτά και η Volton με 19,4 λεπτά.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε μείωση κατά 2,8% στο τιμολόγιο Σεπτεμβρίου, το οποίο διαμορφώνεται στα 15,94 λεπτά/KWh για καταναλώσεις ως 500 KWh. Για μεγαλύτερη κατανάλωση η τιμή διαμορφώνεται στα 17,1 λεπτά/KWh ενώ η νυχτερινή χρέωση σε 12,8 λεπτά/KWh με πάγιο ύψους 5 ευρώ/μήνα. Αντίστοιχα, το τιμολόγιο της Protergia παραμένει σταθερό για τρίτο μήνα με το οικιακό τιμολόγιο Value Special να διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά/KWh πριν την επιδότηση. Το Basic Home της Ήρων πριν την επιδότηση είναι στα 15,87 λεπτά/KWh.

Τα τιμολόγια δεν ενσωματώνουν την επιδότηση τιμολογίων που ακόμη και χαμηλότερη να είναι του προηγούμενου μήνα, δεν θα επιβαρυνθούν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά με πάνω από 15 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν στα 1,6 λεπτά/KWh και στα 5 λεπτά για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το ανώτατο όριο του μαθηματικού τύπου που ορίζει το εύρος εντός του οποίου δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης για τα πράσινα τιμολόγια. Στο πλαίσιο αυτό το ανώτατο όριο αναπροσαρμόζεται στα 0,125 ευρώ/KWh ενώ το κάτω όριο παραμένει στα 0,85 ευρώ/KWh.

Οι πόροι για τις επιδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο για τρεις μήνες.

Διαβάστε ακόμη: