Στο ποσό των 1,136 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις για το μήνα Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας.

Μέσω των νέων επιδοτήσεων θα απορροφηθεί έως το 90% των αυξήσεων για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης τόσο στις κύριες όσο και στις μη κύριες κατοικίες.

Ταυτόχρονα, απορροφάται το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ),το 80% για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και το 82-99% για τους αγρότες.

Με το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς, οι καταναλωτές θα πληρώνουν από τον Αύγουστο τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ θα έχουν και ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν, χωρίς υποχρέωση πέναλτι.

Εν τω μεταξύ κάτω από τα 50 λεπτά (όπως είχε γράψει εγκαίρως το radar.grκαι η AΞΙΑ) διαμορφώθηκε το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Τελικά έφτασε στα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο), ενώ η νυκτερινή χρέωση βρίσκεται στα 0,445 ευρώ.

Power Pass: Πώς θα ενημερωθείτε για την πληρωμή - Τα βήματα που ακολουθούνται

Που φτάνουν οι επιδοτήσεις

Απαιτούνται υψηλά κονδύλια επιδότησης για να φτάσουν οι λογαριασμοί ρεύματος στα προ κρίσης επίπεδα, συνεπώς μετά την επιδότηση, ο οικιακός καταναλωτής θα πληρώνει τιμολόγιο κοντά στα 16 με 17 λεπτά.

Δηλαδή, το κράτος θα φτάσει να του επιδοτεί ακόμη και πάνω από ένα τιμολόγιο, ήτοι πάνω από τα 30 λεπτά.

Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ είναι οι εξής:

  • Για όλες τις κατοικίες επιδότηση 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος είναι να κυμαίνεται η τιμή που θα πληρώνουν στα 0,15-17 λεπτά.
  • Στο ΚΟΤ η επιδότηση είναι 377 ευρώ/MWh.
  • Στους εμπορικούς καταναλωτές 300 ευρώ/MWh.
  • Στους αγρότες επιδότηση 337 ευρώ/MWh.
  • Για τις βιομηχανίες 250 ευρώ/MWh που θα απορροφά το 67% της αύξησης.
  • Στο φυσικό αέριο για εμπορικούς καταναλωτές 30 ευρώ/MWh

Όπως είπε ο ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκας «η κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση με εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος δεσμεύει τα υπερέσοδα και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και χρηματοδοτούν τα μέτρα στήριξης. Στην Ισπανία το αντίστοιχο μηναίο όφελος είναι μόλις 250 εκατ. Ευρώ» κατέληξε ο ΥΠΕΝ.

«Από σήμερα οι καταναλωτές γνωρίζουν εγκαίρως την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή, καθώς υποχρεώνονται να ενημερώνουν για τις τιμές του επόμενου μήνα. Όλα είναι καθαρά, διαφανή και μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέξουν» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Ο λόγος πλέον είναι και στη ΡΑΕ που σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ πρέπει να αποτρέψουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί θα εισπράττουν για το ρεύμα που πωλούν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μια διοικητικά οριζόμενη τιμή.

Η τιμή πλαφόν για τον Ιούλιο έχει οριστεί στα 112 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ / MWh για τις ΑΠΕ, 208,29 ευρώ / MWh για τις μονάδες λιγνίτη και 292 και 408,47 ευρώ/MWh αντίστοιχα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου.

Η διαφορά που θα προκύπτει σε σχέση με την εκάστοτε χρηματιστηριακή τιμή, θα διοχετεύεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύει τις επιδοτήσεις.

Κάτω από τα 50 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Αρκετά χαμηλά, στα 48,6 λεπτά διαμορφώθηκε η κιλοβατώρα το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Αύγουστο.

Η ονομαστική χρέωση της ΔΕΗ, δίνει και τον τόνο στην αγορά, αφού βάσει αυτής διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους οι προμηθευτές.

Προκειμένου να καλυφθούν έναντι ακραίων διακυμάνσεων στις τιμές του φυσικού αερίου του επόμενου μήνα, οι προμηθευτές πρόκειται να επιβαρύνουν τις τιμές με ένα riskpremium.

Όσο μεγαλύτερη μεταβλητότητα έχει η αγορά στο αέριο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το riskpremium στις τιμές. Για παράδειγμα, διακυμάνσεις 20 ευρώ η μεγαβατώρα στο αέριο μεταφράζονται σε 50 ευρώ η μεγαβατώραriskpremium στο ρεύμα.

Πρακτικά οι πάροχοι θα προαγοράζουν το 60%, από την συνολική ποσότητα ενέργειας του πελατολογίου τους για τον επόμενο μήνα, και για το υπόλοιπο 40% θα κρατούν ανοιχτές θέσεις (margincalls). Σε αυτό το ποσοστό 40%, οι προμηθευτές θα επιβάλουν ένα riskpremium.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές, ο Ήρων έθεσε τιμολόγιο στα 0,495 ευρώ για το οικιακό (αλλά με πάγιο) και 0,54 για το επαγγελματικό.

Στην περίπτωση της Protergia, το τιμολόγιο διαμορφώνεται σε 0,549 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 0,56 ευρώ.

Η Watt&Volt ανακοίνωσε τιμή για τα τιμολόγια χωρίς πάγιο στα 0,58 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω για τα τιμολόγια με πάγιο.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα νέα τιμολόγια ως εξής:

-στα 0,585€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών
-στα 0,379€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 1 (29,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 20€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών
-στα 0,477€/kWh για το πρόγραμμα WATT+VOLT Win 2 (14,9€/μήνα πάγιο για τις πρώτες 200kWh, 10€ για κάθε 100kWh επιπλέον) για όλες τις κατηγορίες πελατών

Η εταιρεία VOLTON ανακοινώνει τιμολόγια μεσοσταθμικά στα επίπεδα των 0,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Εκτός των ανακοινώσεων που αφορούν τις τιμές Αυγούστου, οι πάροχοι πρέπει από εδώ και στο εξής έως τις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν πόσο θα χρεώνουν για τον επόμενο.

Δηλαδή στις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου αυτά του Οκτωβρίου, στις 20 Οκτωβρίου εκείνα του Νοεμβρίου,

Η προθεσμία για τα τιμολόγια Αυγούστου των προμηθευτών είχε παραταθεί μέχρι 25 Ιουλίου με το σκεπτικό ότι έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει η εικόνα ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου North Stream, για τον οποίο υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο θα ανοίξει μετά την 21η Ιουλίου, δηλαδή μετά το τέλος της προγραμματισμένης του συντήρησης.

Οι ροές μέσω Nord Streamτελικά δεν διακόπηκαν τελικά και συνεχίζονται μειωμένες, ωστόσο οι αγορές δεν αντέδρασαν θετικά στη μερική επαναλειτουργία του, καθώς το ρίσκο παραμένει.

Η τιμή του αερίου την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε σταθερά στα επίπεδα των 160 ευρώ/ MWh.

Αρχικά οι πάροχοι είχαν λάβει επιστολή με περιθώριο να αναρτήσουν τα τιμολόγια Αυγούστου μέχρι τις 9 το πρωί, ωστόσο πήραν προθεσμία μέχρι τις 11, προκειμένου να έχουν μια πιο ασφαλή εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμων αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών του TTF.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις.