Τη γενικότερη προσπάθεια της Ελλάδας για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο αναδεικνύει το Reuters μεταφέροντας την είδηση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν πλήρως για 5 ώρες την περασμένη Παρασκευή τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

«Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ενίσχυσε επίσης την εξόρυξη άνθρακα, αναβάλλοντας το σχέδιό της για απεξάρτηση από τον άνθρακα» αναφέρει το πρακτορείο.

«Το μερίδιο των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια ανήλθε στο 46% του ενεργειακού μείγματος της χώρας το πρώτο οκτάμηνο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, από 42% την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με το περιβαλλοντικό think-tank The Green Tank με έδρα την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, αναφέρει το Reuters, στοχεύει να προσελκύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού της δικτύου και υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητας πράσινης ενέργειας, ώστε να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030. Σχεδιάζει να έχει 25 gigawatt εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από περίπου 10 gigawatt τώρα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο νωρίτερα. Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για την ενίσχυση της ισχύος και τη διευκόλυνση της διείσδυσης της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας», καταλήγει το πρακτορείο.

Διαβάστε ακόμη: