Έως και 7 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές χρέους το 2024 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters. Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει στους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες γραμματίων του Δημοσίου.

«Η χώρα, η οποία πρόσφατα ανέκτησε πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει το άνοιγμα ομολόγων μέσω δημοπρασιών έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα, για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, εάν χρειαστεί», σημειώνεται.

«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των ομολόγων που κυκλοφορούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ανεξόφλητο ποσό των γραμματίων είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024.

Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές χρέους μέχρι στιγμής φέτος. Το 2022 συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ δημοπράτησε έντοκα γραμμάτια ενός έτους την περασμένη εβδομάδα, δεχόμενος προσφορές από αποταμιευτές για πρώτη φορά μετά από χρόνια, με απόδοση 3,81%, σχεδόν διπλάσια από το επιτόκιο που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα – υπογραμμίζει το πρακτορείο – το Βέλγιο συγκέντρωσε ένα ρεκόρ 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους αποταμιευτές σε μια πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις.

Έτερος αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν σκοπεύουμε να εκδώσουμε ένα τέτοιο ομόλογο», προσθέτοντας ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ομολόγων μονοετούς διάρκειας.

Διαβάστε ακόμη: