Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με μια εκεχειρία που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές μάχης, όπως δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Μάλιστα, τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων για αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για μια κατάπαυση του πυρόςνα παγώσει τον πόλεμο», ανάφερε ένας άλλος από τους τέσσερις, μια ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο στο Κρεμλίνο.

Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται σε αυτό το ρεπορτάζ, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σημειώνεται ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για να σχολιάσει την πληροφορία αυτή, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στο διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο».

Από την πλευρά τους, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα που έγιναν από το διεθνές πρακτορείο.

Επιπλέον, δύο από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη στον πόλεμο μέχρι στιγμής ήταν αρκετά για να πουλήσουν μια νίκη στον ρωσικό λαό.

Τρεις πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν καταννοεί ότι οποιαδήποτε νέα δραματική πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια πανεθνική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι εφικτή. Έχει ορκιστεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014. Υπέγραψε διάταγμα το 2022 που κήρυξε επισήμως «αδύνατες» οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρέκαμψε και έκλεισε συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη: