Το Παρίσι που θα φιλοξενήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη από τις 26 Ιουλίου 2024 (τελετή έναρξης) μέχρι τις 11 Αυγούστου 2024 (τελετή λήξης) αναμένεται να πλημμυρίσει από κόσμο και να μετατρέψει την «Πόλη του Φωτός» σε σημείο συνάντησης πολιτισμών και ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Με σύνθημα «Φτιαγμένο για να μοιράζεται» -στα γαλλικά Venez partager- οι Γάλλοι διοργανωτές θέλουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την πανδημία του κορωνοϊού που χαρακτήρισε τους Αγώνες στο Τόκιο 2021 να είναι οι καλύτεροι. Και είναι έτοιμοι να το πετύχουν.

Το Παρίσι, αναμένεται να αποτελέσει το κέντρο του κόσμου για 16 ημέρες συγκεντρώνοντας πάνω του όλα τα φώτα από κάθε γωνιά της Γης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η διάθεση των εισιτηρίων που θα οδηγήσει σύντομα σε sold out μετατρέποντας για δυο και πλέον εβδομάδες τη Γαλλική πρωτεύουσα σε σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο.
Κάθε γωνιά και γειτονιά της πιο ερωτικής πόλης του κόσμου, θα γεμίσει από ανθρώπους που λατρεύουν να απολαμβάνουν τα σπορ και όλη αυτή την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάτι που στερήθηκαν όλοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που χαρακτήρισε τους Αγώνες στο Τόκιο το 2021, όπου κυριάρχησαν (αναπόφευκτα) τα άδεια γήπεδα και οι μάσκες προστασίας των αθλητών στις απονομές των μεταλλίων.

Η διάθεση των εισιτηρίων

Στο Λονδίνο το 2012 η Οργανωτική Επιτροπή διέθεσε προς πώληση 9 εκατομμύρια εισιτήρια και πούλησε 8,2 εκατομμύρια. Στο Ρίο της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 διατέθηκαν 7,5 εκατ. εισιτήρια και μετά τα άδεια γήπεδα στην Ιαπωνία (κόστισαν στην Οργανωτική Επιτροπή τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια από τις απώλειες των εισιτηρίων) οι Γάλλοι είναι έτοιμοι για ένα ρεκόρ, καθώς θα διατεθούν 10 εκατομμύρια εισιτήρια, το 80% των οποίων θα πωληθεί απευθείας στο ευρύ κοινό μέσω της επίσημης πλατφόρμας έκδοσης εισιτηρίων Παρίσι 2024, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Ήδη πουλήθηκαν συνολικά 3,25 εκατομμύρια εισιτήρια στην πρώτη φάση της πώλησης εισιτηρίων που ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου. Κι όπως υποστήριξε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ «είναι ήδη η μεγαλύτερη πώληση εισιτηρίων για αθλητικό γεγονός στη Γαλλία και επιτεύχθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες».
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους κατόχους των εισιτηρίων τα 2/3 αγοράστηκαν στη Γαλλία, ενώ συνολικά έκλεισαν θέση για τους Αγώνες άνθρωποι από 158 χώρες.

Η δεύτερη φάση πώλησης εισιτηρίων ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και θα διατεθούν στην αγορά περίπου 1.5 εκατομμύριο νέα εισιτήρια. «Όλοι όσοι δεν μπόρεσαν να αγοράσουν ένα εισιτήριο θα έχουν άλλη μια ευκαιρία», υποστήριξε ο Τόνι Εστανγκέ και πρόσθεσε: «Με αυτή τη νέα φάση, θα έχουν την ευκαιρία περισσότεροι άνθρωποι να παρακολουθήσουν μυθικές εκδηλώσεις σε καταπληκτικές τοποθεσίες, να υποστηρίξουν τους καλύτερους αθλητές του κόσμου και να ζήσουν εξαιρετικές στιγμές, όπως οι Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων».

Η συζήτηση για το κόστος εισιτηρίων

Από την πρώτη στιγμή έγινε κουβέντα για το κόστος εισιτηρίων των Αγώνων, καθώς αρκετοί χρήστες των social media έκαναν παράπονα για τις τιμές που θεωρήθηκαν πολύ υψηλές. Περίπου 150.000 εισιτήρια διατίθενται στα 24€ –η χαμηλότερη τιμή για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες– από τα υπόλοιπα 300.000 που πωλούνται από τις 11 Μαΐου, που είναι το 10% των συνολικών διαθέσιμων εισιτηρίων. Αλλά σε αυτή την τιμή, δεν θα είναι οι τελικοί στα 100 μέτρα, το μπάσκετ ή τα 100 μέτρα ελεύθερο κολύμβησης, όπου η τιμή των εισιτηρίων θα κυμαίνεται μεταξύ 125 και 980 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει για τις τελετές έναρξης κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα (από 90€ έως 2.700€ στις χαμηλές αποβάθρες -δωρεάν στις ψηλές αποβάθρες) και την τελετή λήξης στο Stade de France (μεταξύ 45€ και 1.600€). Θα κοστίσει μεταξύ 90 και 320 ευρώ για να παρακολουθήσετε τους τελικούς του χάντμπολ και μεταξύ 85 ευρώ και 420 ευρώ για τους τελικούς ιππασίας στο Château de Versailles.

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 από την μεριά τους υποστηρίζουν ότι τα εισιτήριά τους βρίσκονται στην ίδια κατηγορία τιμών με τις προηγούμενες εκδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και, ειδικότερα, ότι δεν είναι πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο το 2012.
Εξετάζοντας μάλιστα την Έκθεση από την επιτροπή του Λονδίνου σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, διαπιστώνει κανείς πως σχεδόν 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια πουλήθηκαν κάτω από 20 λίρες και με βάση τη μέση ισοτιμία το 2012 ήταν περίπου 25 ευρώ. Συνεπώς, ήταν λίγο πιο ακριβά (τα φθηνά πακέτα) από το Παρίσι που θα έχει 1 εκατομμύριο εισιτήρια στα 24 ευρώ διαθέσιμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο του 2016 υποσχέθηκαν 3,8 εκατομμύρια εισιτήρια με λιγότερα από 18 ευρώ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, τα φθηνότερα εισιτήρια κόστισαν περίπου 21 ευρώ. Τελικά, διαπιστώνει κανείς ότι οι τιμές εισιτηρίων του Παρισιού είναι αρκετά κοντά με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από το Ρίο. Κάτι που βέβαια για να είναι συγκρίσιμο θα πρέπει να προσδιοριστεί σύμφωνα με το ποσοστό πληθωρισμού, καθώς το ευρώ δεν έχει την ίδια αξία με το 2012.

Διαβάστε περισσότερα