Με στόχο τον προσδιορισμό των οικονομοτεχνικά κατάλληλων και εφικτών λύσεων για χρήσηανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς και τον καθορισμό ενόςσχεδίου δράσης για τη βιομηχανική απανθρακοποίηση, συγκροτήθηκε και ξεκίνησε τις εργασίες τουτο έργο RE4Industry.

Το RE4industry συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε. και φιλοδοξεί νασυνεισφέρει στους βραχυπρόθεσμους (2030) και μακροπρόθεσμους (2050) ενεργειακούς στόχους σεΕυρωπαϊκό επίπεδο
.Στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, συμμετέχουν 11 συνεργάτες, που προέρχονται από 6 χώρες τηςΕ.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία):  5 τεχνολογικοί και κοινωνικοί εμπειρογνώμονες (Fundación CIRCE, BTG BiomassTechnology Group, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, WIP Renewable Energies, White Research), 3 φορείς προσανατολισμένοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία (Bioenergy Europe, Energy EZciency in Industrial Processes,European Sustainable Energy Innova]on Alliance) και  3 ενεργοβόρες βιομηχανίες (SIDENOR, MYTILINEOS, CORBION).Ειδικότερα, από Ελληνικής πλευράς, στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Ερευνας καιΤεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ)και η MYTILINEOS / Τομέας Μεταλλουργίας – Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Στην εναρκτήρια, διαδικτυακή συνάντηση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14Σεπτεμβρίου 2020, οι 11 εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον εντοπισμό και την αξιολόγησηκατάλληλων τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης για τηνεπιτάχυνση της ενσωμάτωσής τους σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του RE4industry βρίσκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένουδικτύου συνεργασίας με ενδιαφερόμενους φορείς και παράγοντες της αγοράς. Στο πλαίσιο τουέργου, θα πραγματοποιηθούν μελέτες για τη χρήση ΑΠΕ σε τρεις διαφορετικούς βιομηχανικούςτομείς (χάλυβας, αλουμίνιο, χημική βιομηχανία) και θα καθοριστούν οι στρατηγικές για τηνμεταφορά της τεχνογνωσίας και των αποτελεσμάτων του έργου σε άλλους βιομηχανικούς τομείς,καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το RE4Industry, το οποίο συντονίζει το Ιδρυμα CIRCE, Κέντρο Ερευνας Ενεργειακών Πόρων καιΚατανάλωσης με έδρα τη Σαραγόσα (Ισπανία), θα διαρκέσει συνολικά 3 χρόνια και αναμένεται ναολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023, με συνολικό συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕπροϋπολογισμό της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ. Εντάσσεται στη θεματική της «Υποστήριξης ανάπτυξηςαγορών» του Ορίζοντα 2020, βάσει της οποίας «οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουντην ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, οδηγώντας σε ένααυξημένο μερίδιο χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ και σε έναν πιοενεργό ρόλο των καταναλωτών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2018)