Οι μετοχές της Raspberry Pi κατέγραψαν την Τρίτη άνοδο 39% κατά το ντεμπούτο τους στην αγορά, καθώς η βρετανική startup εταιρεία υπολογιστών επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 166 εκατομμύρια λίρες (211,2 εκατομμύρια δολάρια) από την αρχική δημόσια προσφορά της.

Οι μετοχές της Raspberry Pi ξεκίνησαν «υπό όρους διαπραγμάτευση» την Τρίτη, ενώ η πλήρης ανοικτή διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή. Οι μετοχές ανήλθαν στις 390 πένες αφού η εταιρεία, η οποία κατασκευάζει μικροσκοπικούς υπολογιστές μιας πλακέτας, τιμολόγησε τις μετοχές της στις 280 πένες ανά τεμάχιο. Η εισαγωγή θεωρείται μια σπάνια νίκη για το κύριο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο δυσκολεύεται να προσελκύσει εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας.

Η εταιρεία αποτιμάται σε περίπου 541,6 εκατομμύρια λίρες.

Η προσφορά της Raspberry Pi περιλαμβάνει 45,9 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλούνται από τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο της εταιρείας, την Raspberry Pi Mid Co Limited, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική του Raspberry Pi Foundation. Περιλαμβάνει επίσης 2,13 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλήθηκαν από άλλους μετόχους, μαζί με 11,23 εκατομμύρια μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα.

Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, η λεγόμενη επιλογή overallotement θα επιτρέψει στο Raspberry Pi Foundation να εκδώσει άλλες 4,6 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raspberry, Eben Upton, ίδρυσε την εταιρεία το 2012 για να κάνει την πληροφορική πιο προσιτή στους νέους. Οι υπολογιστές με μία πλακέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν μια ολόκληρη σειρά χρήσεων.  Πλέον στοχεύει στη βιομηχανική αγορά, όπου χρησιμοποιείται σε εργοστάσια.

Διαβάστε ακόμη