Όπως γνωρίζουμε εμείς οι λάτρεις του σινεμά, κάθε Μάιο στις προμετωπίδες των χειμερινών κινηματογράφων τοποθετείται γιγαντοαφίσα που αναγράφει «Ραντεβού το Σεπτέμβριο» ή «Σας περιμένουμε το Σεπτέμβριο» ή κάτι τέτοιο.

Φαίνεται πως οι μεγάλοι καθετοποιημένοι παραγωγοί-προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος που τσέπωσαν ένα σωρό εκατομμύρια μέσα στην κρίση και τα φόρτωσαν στους καημένους νοικοκύρηδες με τους σχιζοφρενικούς λογαριασμούς, είναι και αυτοί «εραστές» του χειμωνιάτικου σινεμά.

Γιατί το λέμε αυτό; Μα επειδή τα περιβόητα “ουρανοκατέβατα” υπερέσοδα (και όχι υπερκέρδη όπως άστοχα τα αναφέρουν) θα φορολογηθούν τελικά από το φθινόπωρο και μετά.

Αν θυμάστε, η σκληρή φορολόγηση των υπερεσόδων είχε εξαγγελθεί εν χορδαίς και οργάνοις από του βήματος της Βουλής και από τα πλέον επίσημα χείλη.

Φεύ όμως, άλλες οι αγαθές προθέσεις και άλλο η πεζή πραγματικότητα.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να «κλειδώσουν» από τη ΡΑΕ τα ποσά και να επιβληθεί σε αυτά η έκτακτη εισφορά.

Συνεπώς η είσπραξή τους δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο στην καλύτερη των περιπτώσεων, ίσως και τον Οκτώβριο.

Μεγάλη εκκρεμότητα στο θέμα είναι και η έκδοση της Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ κ.κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα για τη φορολόγηση των υπερεσόδων.

Η ΚΥΑ είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των ποσών προς φορολόγηση, αφού, όπως αναφέρεται ρητά σε τροπολογία στο νόμο, σε αυτήν μεταξύ άλλων θα προσδιορίζεται κάθε ζήτημα για την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως και η διαδικασία βεβαίωσης της εισφοράς.

Φαίνεται πως η απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος ως τη Λεωφόρο Μεσογείων (οι έδρες των 2 υπουργείων) είναι τεράστια και η ΚΥΑ δεν μπορεί να φτάσει από το ένα κτίριο στο άλλο.

Αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες δεν δείχνουν καμία σπουδή για να φορολογηθούν (γιατί να το κάνουν άλλωστε) αφού τα στοιχεία τόσο για τις εκπτώσεις όσο και τις επιστροφές βάσει διμερών συμβάσεων θα σταλούν από τις καθετοποιημένες εταιρείες στη ΡΑΕ, αφού πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή. Αυτοί όμως είναι γραφειοκράτες και καθυστερούν απελπιστικά.

Αν και η ΡΑΕ είχε ζητήσει τα σχετικά στοιχεία μέχρι 25 Ιουνίου, όλοι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ζήτησαν παρατάσεις για την αποστολή τους. Μάλιστα, μία από τις εταιρείες ζήτησε να τα αποστείλει έως το τέλος του Ιουλίου εάν τα καταφέρει τελικά.

Με αυτά και με αυτά πάμε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση, αλλά μάλλον πάμε για Οκτώβριο.