Η Meta Platforms Inc. και η Amazon.com Inc. πέρασαν το 2023 μειώνοντας το κόστος και επαναπροσδιορίζοντας τις δραστηριότητές τους. H στρατηγική αυτή αναστάτωσε τις ζωές των εκτοπισμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας στο Σιάτλ και τη Silicon Valley, αλλά φαίνεται ότι απέδωσε πολλά για τους επενδυτές, οι οποίοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αποκομίζουν οφέλη.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη, γεγονός το οποίο ώθησε τις τιμές των μετοχών τους στα ύψη, επικυρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στρατηγική που ακολούθησαν τους τελευταίους 16 μήνες.

Η Meta, η οποία μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων κατά 22% το 2023, παρουσίασε σχέδια για επαναγορά μετοχών ύψους 50 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε την πρώτη τριμηνιαία απόδοση μερίσματος στην ιστορία της, υποδεικνύοντας στις αγορές ότι επέλεξαν σωστά όταν αποφάσισαν να μην περιορίσουν τις επενδύσεις τους.

Από την άλλη, αν και οι επενδυτές της Amazon ρώτησαν την εταιρεία όσον αφορά για απόδοση μερισμάτων, τα στελέχη του κολοσσού δεν δεσμεύτηκαν πως πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση. Η Amazon ξεκίνησε τον μεγαλύτερο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας το 2022 απολύοντας ή μεταθέτοντας  35.000 άτομα. Το 2024, η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταργηθούν περισσότερες θέσεις στις επιχειρήσεις Prime Video, Amazon Studios και Twitch.

Οι επενδυτές αντιμετώπισαν την κερδοφορία αυτή με ενθουσιασμό. Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά είναι επιρρεπείς σε σπατάλες για φιλόδοξα σχέδια τα οποία δεν έχουν άμεσες αποδόσεις.

Όπως δήλωσε το στέλεχος της D.A. Davidson & Co., Γκιλ Λούρια, «αυτή η νέα οικονομική πειθαρχία αποδίδει πολλά στους επενδυτές, καθώς οι εταιρείες αυτές μπόρεσαν να περιορίσουν τους λιγότερο παραγωγικούς κλάδους τους, ενώ παράλληλα ήταν σε θέση να επανεπενδύσουν κάποια από τα απελευθερωμένα κεφάλαιά τους στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματα της επιχείρησής τους. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αυτές μπόρεσαν να επιταχύνουν την αύξηση των εσόδων, αυξάνοντας παράλληλα τα περιθώρια κέρδους».

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν επίσης αύξηση των τριμηνιαίων εσόδων στα κυριότερα τμήματά τους, δη την ψηφιακή διαφήμιση για τη Meta και το τμήμα πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου για την Amazon, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Τα αποτελέσματα προκάλεσαν αύξηση της αξίας των μετοχών της Meta κατά 15%, ενώ η μετοχή της Amazon αυξήθηκε περισσότερο από 7%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αναγνώρισε ότι τα ισχυρά επιχειρηματικά αποτελέσματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν η Meta θα πρέπει να αρχίσει να επενδύει και πάλι σε μεγάλο βαθμό.

«Αυτό το οποίο με κρατά ‘προσγειωμένο’ είναι το γεγονός πως έχουμε πραγματικά αρχίσει να λειτουργούμε καλύτερα ως μία πιο λιτή εταιρεία. Υπάρχουν πάντα αυτές οι ερωτήσεις σχετικά με τις προσλήψεις αλλά πιστεύω πως έχω, πια, καλύτερη εικόνα για το πως όλα αυτά αθροίζονται στο τέλος».

Ο Ζούκερμπεργκ θα έχει ετήσιες απολαβές περίπου $700 εκατ. από το πρώτο μέρισμα της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Εδώ και πολλά χρόνια, η Meta και η Amazon επανεπένδυαν τα κέρδη τους στις εταιρείες αυτές καθαυτές, τροφοδοτώντας τον «πυρετό» των προσλήψεων και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους σε νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικούς κλάδους.

Η στρατηγική αυτή έγινε ολοένα και πιο εμφανής στον απόηχο της πανδημίας, όταν οι δύο κολοσσοί προχώρησαν σε επιθετική αύξηση των εξόδων τους. Ο αριθμός των υπαλλήλων της Meta αυξήθηκε κατά 30% το 2020 και 23% το 2021, ενώ παράλληλα έστρεψε ολόκληρη την εταιρεία προς μια μαζική επένδυση στην τεχνολογία επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, γνωστή ευρέως ως metaverse.

Η Amazon, από την πλευρά της, διπλασίασε το μέγεθος του δικτύου logistics της για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση της πανδημίας και αύξησε το εργατικό δυναμικό της σχεδόν κατά 30% το 2022, πριν παγώσει τις προσλήψεις και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι πιο λιτές, πιο εστιασμένες εκδοχές της Meta και της Amazon μπορούν να συνεχίσουν τις επενδύσεις στις τολμηρές και φιλόδοξες τεχνολογικές εξελίξεις που τις έκαναν γνωστές.

Στην περίπτωση της Meta, αυτό ενδεχομένως να περιλαμβάνει σημαντικές δαπάνες για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο στη γενεσιουργό τεχνητή νοημοσύνη όσο και στις τεχνολογίες οι οποίες ενισχύουν τα προϊόντα κοινωνικής δικτύωσης και των διαφημίσεων.

Ο Ζούκερμπεργκ εξακολουθεί επίσης να δεσμεύεται για συσκευές VR και AR, ενώ το τμήμα Reality Labs της εταιρείας που κατασκευάζει τέτοιου είδους τεχνολογίες κατέγραψε ετήσιες ζημιές $16 δισ. το 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta δήλωσε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την αύξηση του προσωπικού σε «ελαχιστοποιημένα επίπεδα» για το 2024, παρά τις υψηλές φιλοδοξίες του. «Μέχρι να φτάσουμε ένα σημείο στο οποίο πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα εκτέλεσης των πρότζεκτ μας, θέλω να διατηρήσω τα πράγματα λιτά. Πιστεύω πως αυτή η επιλογή είναι και η σωστότερη προσέγγιση για την εταιρεία μας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, δήλωσε ότι η Amazon μείωσε το κόστος εξυπηρέτησης κάθε παραγγελίας κατά 45 σεντς/μονάδα το 2023, ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να αναζητά τρόπους για να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος του μέσου καταναλωτή.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Μπράιαν Ολσάβσκι, δήλωσε ότι η εταιρεία θα είναι προσεκτική όσον αφορά τις νέες επενδύσεις. «Όπου μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας και να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα, θα το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: