Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Ραγδαίες και ανεξέλεγκτες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση Σάλλα – Παγκρήτιας- Στουρνάρα- ΤτΕ και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς μετά το stop από το ΔΣ της κυρίας Λαζαράκου στην αύξηση κεφαλαίου (100 εκατ. ευρώ) της Παγκρήτιας, μετά από σχετική αλληλογραφία με την Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με το fit and proper του πιο στενού προσώπου του Μιχάλη Σάλλα, που κατά την κεντρική τράπεζα δεν πληρούσε και θα έπρεπε να παραιτηθεί – απομακρυνθεί από το ΔΣ του Συνεταιριστικού πιστωτικού ιδρύματος, είχαμε χθες Τρίτη νέο επεισόδιο!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δεν δύναται να διαψευσθούν, στο χθεσινό ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς η Πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου έφερε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της χειραγώγησης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς σε παλαιότερη αύξηση κεφαλαίου και την επιβολή ποινής στον τότε Πρόεδρο της Μιχάλη Σάλλα, με παραπομπή του θέματος στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω βάσει του νόμου!

 Το επεισοδιακό ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς και η σφοδρή σύγκρουση Προέδρου και Αντιπροέδρου

Έγκυροι κύκλοι μου λένε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς υπήρξε επεισοδιακή, όπου για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκε μεγάλη απόσταση στις θέσεις που υποστηρίζουν η κυρία Λαζαράκου και η Αντιπρόεδρος της ΕΚ κυρία Στάμου, η οποία κράτησε απολύτως αντίθετη στάση από εκείνη της Προέδρου ως προς το ζήτημα επιβολής ποινών! Και τούτο όπως μαθαίνω με την λογική ότι τυχόν επιβολή ποινών στον Μ. Σάλλα και παραπομπή στον εισαγγελέα για άσκηση διώξεων, τινάζει οριστικά και αμετάκλητα στον αέρα το project της Παγκρήτιας Τράπεζας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την Συνεταιριστική των Χανίων αλλά και την HSBC!

Η «αραχνιασμένη» υπόθεση και το ζήτημα της παραγραφής με το νόμο – έκτρωμα Σταϊκούρα που απαλλάσσει τους χρηματιστηριακούς εγκληματίες

Ωστόσο το γεγονός είναι πως η εν λόγω υπόθεση είναι εδώ και πολλά χρόνια «αραχνιασμένη» στα συρτάρια της ΕΚ, δεν έχει συζητηθεί όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που τελούν υπό παραγραφή με βάση το νόμο – έκτρωμα Σταϊκούρα που οδηγεί σε πλήρη ασυλία στην 5ετία όλους όσοι διαπράττουν χρηματιστηριακά εγκλήματα εις βάρος του επενδυτικού κοινού! Ένα νομοθέτημα «φωτογραφικό» που κατά την αγορά αποσκοπεί στο να βουτήξει στην Κολυμβήθρα του χρηματιστηριακού Σιλωάμ τους «εγκληματίες» της χρηματιστηριακής αγοράς!
Όπως γίνεται αντιληπτό, η μείζονος σημασίας υπόθεση της επιβολής ποινών στον Μ. Σάλλα δεν ολοκληρώθηκε κατά το χθεσινό ΔΣ, μολονότι τα «κουκιά» έγερναν προς την θέση της κυρίας Λαζαράκου, που εύκολα ή δύσκολα θα το πέρναγε το θέμα, καθώς οι αντιτιθέμενες απόψεις ήταν ισχυρές και έθεταν ρητορικά και ηθικά διλήμματα ως προς το μέλλον της Παγκρήτιας, που μια τυχόν επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα – μετά και από το ζήτημα του Fit and Proper, θα τίναζε οριστικά και αμετάκλητα στον αέρα!
Αυτά προς το παρόν! Συνεχίζεται …

 Σφύριξε ο Λάκης και έληξε η Μύκονος! Η συναυλία της Αννας Βίσση στο Aspro στον Αμπελά της Νάουσας και η αγωνία Ζαννή και Ρέμου!

Αλλάζουμε σελίδα και πάμε σε ένα θέμα πραγματικά πολύ σοβαρό και μείζον! Όπως πιθανόν να έχετε αντιληφθεί από τις σχετικές δηλώσεις, ο φίλος μου Λάκης Γαβαλάς (που φοράει παντελόνια σε αντίθεση με πολλούς άλλους, ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε, προς το παρόν…) έδωσε πλέον επίσημα το στίγμα των καιρών, ότι …πάει η Μύκονος, «χάλασε» σε όλα τα επίπεδα και ότι τώρα η νέα υγιής τάση είναι η Πάρος!
Η εξέλιξη αυτή, φοβάμαι ότι έχει προκαλέσει την …αγωνία του φίλου μου Ζαννή (του Nammos στην Ψαρρού που και φέτος σκίζει στην κυριολεξία) στη Μύκονο αλλά και του γνωστού τροβαδούρου Αντώνη Ρένου, που ανησυχούν μην τυχόν και η συναυλία της Άννας Βίσση στο Aspro στον Αμπελά της Νάουσας ανήμερα τον 15αύγουστο αναδειχθεί ως το καλύτερο event του καλοκαιριού και τους επισκιάσει!
Ένα σας λέω μόνο: στην συναυλία της Βίσση ο Λάκης Γαβαλάς θα έχει καθοριστικό ρόλο! Οπότε και θεωρείται εκ των προτέρων επιτυχημένη! Όπως άλλωστε και τα περίφημα πάρτι του επί χρόνια στη Μύκονο όπου συναθροίζονταν όλοι αυτοί (διαπλεκόμενοι, μεγαλοεπιχειρηματίες, νταραβεριτζήδες και πολλοί της προσκολήσεως) που στα δύσκολα του γύρισαν την πλάτη!
Και το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος θα ντυθεί καλύτερα, η Άννα ή ο Λάκης;

Έρχονται σεισμικές ανατροπές στη διεθνή οικονομία!

Σας έγραφα χθες για το μέγα “ερωτηματικό, προς…ενοικίαση”: Δηλαδή, για το αν υπάρχει σήμερα “διεθνής έννομη οικονομική τάξη”; Και τι συνιστούν για οικονομίες και κοινωνίες οι σύγχρονες “αποικίες χρέους”; Και κατέληγα ότι “έρχονται σεισμικές ανατροπές στη διεθνή οικονομία, που όμοιές της ο πλανήτης έχει να δει από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ιδού, λοιπόν, πως έχει το “καλοκαιρινό ανάγνωσμα πολλαπλών όψεων και αξιών”.
*** Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος μας κληρονόμησε δύο πανίσχυρους στην εξέλιξή τους θεσμούς, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέσω αυτών οι ισχυροί της γης έλεγξαν το παγκόσμιο εμπόριο, την παγκόσμια διακίνηση χρήματος και τη χρηματοδότηση των αδύναμων κρατών, που σήμαινε και τη μείωση της ανεξαρτησίας τους, από τους σκληρούς όρους αποικιακού τύπου που έθεταν

 Από τις «αποικίες χρέους» προς ένα νέο status διεθνώς!

Έτσι σχηματίστηκαν οι λεγόμενες “αποικίες χρέους”, με τους ισχυρούς να απομυζούν ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες, που λόγω έλλειψης άλλων πόρων, έπαιρναν δάνεια με επαχθείς οικονομικούς όρους, εκχωρώντας παράλληλα πολύτιμη δημόσια περιουσία και πλουτοπαραγωγικές πηγές τους
Αυτό το σκηνικό σήμερα αλλάζει και θα αλλάξει πολύ περισσότερο, ίσως και δραματικά. Ολοταχώς οδεύουμε προς ένα νέο status διεθνώς, καθώς η κυριαρχία των ΗΠΑ δοκιμάζεται από τις εντελώς απρόβλεπτες μέχρι και τον περασμένο χρόνο αντιδράσεις της Ρωσίας και της Κίνας. Δύο μεγάλων δυνάμεων και οικονομιών, από τις οποίες εξαρτώνται τεράστια γεωγραφικά διαμερίσματα ανά την υφήλιο, μεταξύ αυτών φυσικά οι ΗΠΑ και η ανερμάτιστη ως προς την ανεξάρτητη και ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκή Ένωση
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, δι΄αντιπροσώπου, έχει σύρει και την Ευρώπη σε έναν κυκεώνα τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, που ήδη της κόστισε ακριβά και θα τις κοστίσει πολύ ακριβότερα με μαθηματική ακρίβεια στο άμεσο και προσεχές μέλλον. Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερη κλίμακα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, που πρωτοστατούν στο θέμα των κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Ήρθαν λοιπόν νέα συστήματα πληρωμών, που αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία του δολαρίου πρωτίστως, επιφέροντας και τα αντίστοιχα πλήγματα στο ευρώ και σε άλλα νομίσματα, έστω και αν αυτά τα συστήματα βρίσκονται σε υβριδική ακόμα μορφή. Αλλά, λειτουργούν, όπως απέδειξε περίτρανα και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η υπόθεση της πληρωμής από τους Ευρωπαίους και όχι μόνο τελικά, σε ρούβλια. Την ίδια τακτική αρχίζει να υιοθετεί σταδιακά και η Κίνα για τις δικές της συναλλαγές, όντας μάλιστα η πρώτη, με δεύτερη την Ινδία, που άρχισε να πληρώνει τη Μόσχα σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Πέραν της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία, όπου ακόμα μάλλον δεν έχουμε δει ούτε τα μισά του έργου, αν υπάρξει και η όποιας μορφής πολεμική εμπλοκή Κίνας – ΗΠΑ, με…έπαθλο την Ταϊβάν, τότε το σημερινό σκηνικό, θα μοιάζει πολύ μικρής διάστασης και θα “γεννήσει” τις νέες παραμέτρους μίας ήδη κυοφορούμενης νέας, διπολικής τουλάχιστον, διεθνούς οικονομικής αταξίας μάλλον, παρά… τάξης.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο κόσμος μας αλλάζει, απλώς οι κοινοί θνητοί, απασχολημένοι καθημερινά ολοένα και περισσότερο με τις προσπάθειες στοιχειώδους επιβίωσης τους, αργούν να το συνειδητοποιήσουν και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν σε μία συνθήκη τελείως διαφορετική από ότι είχαν συνηθίσει επί δεκαετίες.

 Πόσες εταιρίες παραγωγής, εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα αντέξουν;

Αλλαγή σκηνικού και επιστροφή στα δικά μας. Για να δούμε, πόσες εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος θα αντέξουν, προσαρμοζόμενες στους κανόνες διαφάνειας λογαριασμών που βάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ορισμένοι παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς νοιώθουν άτρωτοι και άλλοι αγωνιούν για το αν θα επιβιώσουν
*** Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία εξαγορά που χάλασε στο παρά πέντε, καθώς η αγοράστρια βρήκε “υπερβολικούς έως απαράδεκτους” τους νέους όρους που έθεσε ο πωλητής. Μεταξύ αυτών, ήθελε και ένα ποσοστό επί των νέων συμβάσεων, που θα προέχονταν από…συγγενείς (!) των ήδη πελατών του, που θα εκχωρούσε στην αγοράστρια εταιρεία. Ωραίες καταστάσεις…

Δουλειές με «φούντες» (φωτοβολταϊκά) σε επώνυμα δικηγορικά γραφεία!

Δουλειές με…φούντες σε δικηγορικά γραφεία και γραφεία συμβούλων, με πελατολόγιο εταιρείες (ή και πρόσωπα), που κατέχουν άδειες για λειτουργούντα ή υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά. Παλιές ή και καινούργιες και ας έχουν μικρότερα περιθώρια κέρδους. Μεγάλο το ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, Ισραηλινούς, Κινέζους, Άραβες, ακόμα και…Μεξικανούς!

Για να ξέρετε …

Ολοένα, όμως, αυξάνεται το ενδιαφέρον και για μονάδες παραγωγής βιοαερίου – βιομεθανίου, δηλαδή, του δικού μας “πράσινου” φυσικού αερίου. Στη Θεσσαλία σε λίγες ημέρες εγκαινιάζεται μία νέα παρόμοια μονάδα, του ίδιου μετοχικού σχήματος, αλλά διπλάσιας δυναμικότητας

Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Δροσιστείτε, όπου κι αν είστε, η ζέστη κορυφώνεται, μέχρι να εκτονωθεί το Σαββατοκύριακο, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Την καλημέρα μου!