Το πρώτο από τα συνολικά 18 Rafale παραδόθηκε στη χώρα μας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «ένα αεροσκάφος υπεροχής, νέας γενιάς, που πολλαπλασιάζει την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας».

«Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνογαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την τελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Rafale, η οποία πραγματοποιήθηκε, στην Αεροπορική Βάση «125 Istres-Le Tubé», στην Ίστρ της Γαλλίας.

Στην τελετή παράδοσης έδωσαν το παρών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αλλά και ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Γιώργος Μπλιούμης. Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το αεροσκάφος βαμμένο με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά του.

«Ένα αεροσκάφος το οποίο θα ενισχύσει δραματικά τις δυνατότητες Πολεμικής Αεροπορίας μας. Και θεωρώ ότι ήδη έχει αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος. Αλλιώς δεν θα έσπευδαν οι γείτονες να αναζητήσουν τρόπους, αν θέλετε, αποκωδικοποίησης του Rafale», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της πολεμικής αεροπορίας τα πρώτα 6 ελληνικά Rafale αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη του 2021 και θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα αεροσκαφών που θα ενταχθούν στην 332 μοίρα στην Τανάγρα.

«Η ημέρα αυτή είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς από σήμερα προστίθεται στο οπλοστάσιο των μαχητικών αεροσκαφών μας ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος, που αλλάζει τις ισορροπίες και ικανοποιεί απόλυτα τις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Οι δυνατότητες του Rafale

Τα Rafale έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα προσφέρουν στη χώρα μας υπεροχή στον αέρα έναντι της Τουρκίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, έχουν:

  • ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης: Αναγνωρίζουν ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα και δημιουργούν τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.
  • σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου Spectra: «Τυφλώνει» τα αντίπαλα ραντάρ αεροσκάφους είτε αντιαεροπορικού όπλου
  • πυραύλους Meteor: Με εμβέλεια τα 100km.