Ο Ράφα Ναδάλ είναι ένας από τους διασημότερους και καλύτερους τενίστες στον κόσμο. Πέρα όμως από το απαράμιλλο ταλέντο του στο τένις, έχει και μια άλλη, λιγότερο γνωστή πτυχή στην οποία τα πηγαίνει υπέροχα: Είναι ένας εξαιρετικός businessman.

Ο Ισπανός τενίστας έχει καταφέρει να χαράξει ένα κάτι παραπάνω από κολακευτικό παρόν και μέλλον, με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτός γηπέδων να εκτείνονται σε διάφορους τομείς και αντικατοπτρίζουν απόλυτα την προσωπικότητα του πρωταθλητή, του ανθρώπου που δεν κουράζεται ποτέ και θέλει πάντα περισσότερα.

Ο νικητής 22 Grand Slam ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόσυρσή του από το τένις. Μετά την ολοκλήρωση του Davis Cup, το οποίο θα διεξαχθεί στη Μάλαγα μεταξύ 19 και 24 Νοεμβρίου, ο Ράφα Ναδάλ θα απολαύσει την συνταξιοδότησή του και θα αφοσιωθεί στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Βέβαια, θα συνεχίσει να συνδέεται με τον κόσμο του τένις με το προσωπικό του έργο, το Rafa Nadal Academy by Movistar. Η ακαδημία εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2016 και επιτρέπει σε πολλά υποσχόμενους νέους τενίστες να συνδυάσουν τις σπουδές με την προπόνηση, προκειμένου να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Αυτό είναι εφικτό χάρη στην Αμερικανική Διεθνή Σχολή, που βρίσκεται στις ίδιες εγκαταστάσεις.

Έχει επίσης ιδρύσει μια ακαδημία τένις στη Χαλκιδική, το Rafa Nadal Tennis Center στο Sani Resort το 2021, και επισκέπτεται τη χώρα μας τακτικά.

Η περιουσία του Ράφα Ναδάλ

Ο Ισπανός τενίστας πρέπει να έχει περιουσία περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στις αμέτρητες επιτυχίες του στα τουρνουά που έχει αγωνιστεί. Σύμφωνα με το Forbes, αυτό είναι το ποσό που έχει συγκεντρώσει από τότε που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2001. Έχει επίσης «ζουμερά» διαφημιστικά συμβόλαια με τις Nike, Kia, Banco Santander, Babolat, Richard Mille και Amstel, τα οποία φέρεται να του αποφέρουν περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Και ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχείων z

Πέρα από το τένις όμως, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ράφα Ναδάλ συνεργάζεται με τη Meliá International για τη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχειακού brand με το όνομα Zel. Το πρώτο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων άνοιξε στη Μαγιόρκα και στη συνέχεια, θα επεκταθεί σε άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αμερική, με έως και είκοσι ακόμη εγκαταστάσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτή δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που ο Ναδάλ ασχολείται με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, καθώς πριν από σχεδόν μια δεκαετία άρχισε να ασχολείται πλήρως με αυτές. Ξεκίνησε μια μεγάλη κτηματομεσιτική επιχείρηση στην Καραϊβική, ανοίγοντας δύο ξενοδοχεία στο Κοζουμέλ.

Στον τομέα αυτό, συμμετέχει επίσης στην εταιρεία Mabel Capital, μαζί με τους Abel Matutes και Manuel Campos Guallar. Μέσω αυτής της εταιρείας, ο τενίστας είναι ιδιοκτήτης του πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών Villa de París στη Μαδρίτη, ένα επιλεγμένο κτίριο με κατοικίες υψηλής ποιότητας που βρίσκεται στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Mabel βρίσκεται επίσης πίσω από οπτικοακουστικά προϊόντα, όπως τα ντοκιμαντέρ της Χεορχίνα Ροντρίγκεζ και της Ταμάρα Φαλκο για το Netflix.

Η Aspemir, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της αυτοκρατορίας του Ράφα Ναδάλ, σημείωσε κέρδη 11,4 εκατ. ευρώ το 2021, 102% περισσότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η εν λόγω εταιρεία χαρτοφυλακίου το 2021.

Οι επενδύσεις του Ναδάλ στον χώρο της εστίασης

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ναδάλ περιλαμβάνουν επίσης την επιχείρηση εστιατορίων, την οποία διαχειρίζεται μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Mabel Hospitality. Συγκεκριμένα, του ανήκει ο επιτυχημένος όμιλος Tatel, με εστιατόρια στη Μαδρίτη, την Ίμπιζα, τη Ντόχα, το Μπέβερλι Χιλς και το Μπαχρέιν, με συνεργάτες του ονόματα όπως ο Πάου Γκασόλ, ο Ενρίκε Ιγκλέσιας και ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η εμπλοκή του με την αρωματοποιία

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ράφα εξέπληξε τον περασμένο Νοέμβριο με την εμπλοκή του στον κόσμο των αρωμάτων, η οποία τον οδήγησε να συνεργαστεί με την εταιρεία Henry Jacques για να λανσάρει τρία αρώματα, δύο για άνδρες και ένα για γυναίκες, το τελευταίο δημιουργήθηκε από τη σύζυγό του Mery Perelló.

Ο Ράφα Ναδάλ δεν παρέλειψε ποτέ να διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες και σε άλλους τομείς που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά του. Ο 38χρονος θρύλος, ο οποίος διανύει μια περίοδο σημαντικών αλλαγών σε προσωπικό επίπεδο μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού, πρόσθεσε πρόσφατα ένα νέο πρότζεκτ στο βιογραφικό του. Ο πρωταθλητής των Βαλεαρίδων θα γίνει ιδιοκτήτης ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα UIM E1, το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα ηλεκτρικών σκαφών, του οποίου διοργανωτής είναι ο Alejandro Agag, γαμπρός του πρώην προέδρου José María Aznar.

Οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ισπανού τενίστα

Το γεγονός ότι ο Ράφα ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια – ποτέ δεν είπε κάτι καλύτερο – αντικατοπτρίζει το πάθος του για τη θάλασσα από παιδί, κάτι που ο ίδιος θέλησε να τονίσει: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που συμμετέχω σε κάτι που εκτιμά τη βιωσιμότητα και θα έχει θετικό αντίκτυπο στις παράκτιες κοινότητες», δήλωσε. «Με προσελκύει επίσης η αποστολή του να διατηρήσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, κάτι που αποτελεί καλό νέο για τους ωκεανούς μας», πρόσθεσε.

Το 2022, ο Ράφα Ναδάλ παρουσίασε επίσης την είσοδό του στο σύμπαν της NFT μέσω της Autograph, της πλατφόρμας του θρύλου του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι. Ο Ισπανός τενίστας προστέθηκε σε άλλους επίλεκτους αθλητές όπως η Σερένα Γουίλιαμς, ο Γιουσέιν Μπολτ ή ο Τάιγκερ Γουντς σε αυτή τη βιομηχανία αγοράς και πώλησης της κυριότητας μοναδικών ψηφιακών αντικειμένων, κάτι παρόμοιο με τον τίτλο κατοχής ενός έργου τέχνης.

Τέλος, όταν δεν θα χρειάζεται πλέον να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, ο Ράφα θα μπορεί επίσης να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά του και διευθύνεται από τη σύζυγό του, το έργο του οποίου περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες δράσης: κοινωνική ένταξη ευάλωτων ανηλίκων, φροντίδα για νέους με νοητική αναπηρία και προώθηση ακαδημαϊκών και αθλητικών ταλέντων τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ινδία.

Διαβάστε ακόμη: