Εγκρίθηκε χθες και μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού (επάρκεια-διανομή) για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Επίσημα πλέον η Ολομέλεια της ΡΑΕ, κατά την χθεσινή της συνεδρίαση, προχώρησε στην οριστική έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης και του Σχεδίου Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων του τομέα ηλεκτρισμού της Ελλάδας.
Επίσης η ΡΑΕ με απόφασή της προχώρησε στην απευθείας ανάθεση της παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο: «Μελέτη αναφορικά με τις προδιαγραφές μηχανισμού παρακολούθησης για την τακτική συλλογή πληροφοριών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης» στην εταιρεία IANIC.
Η πιθανή σχέση ΡΑΕ με ύδρευση και απορρίμματα
Το γεγονός της ανάμειξης της ΡΑΕ στον τομέα της ύδρευσης-αποχέτευσης που σχετίζεται άμεσα και με τα απορρίμματα -απόβλητα, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από περίπου 4 μήνες αποστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Θαν. Δαγούμα πήγε στο Μόναχο για σειρά επαφών με φορείς και επιχειρήσεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας όπου οι Γερμανοί αναπτύσσουν πολύ σύγχρονες τεχνολογίες.
Ένα μήνα αργότερα έγινε γνωστό ότι η ελληνογερμανική συνάντηση, έγινε στο πλαίσιο σχεδίου που προωθείτο αθόρυβα και προέβλεπε να αναλάβει η ΡΑΕ το ρυθμιστικό κομμάτι της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων.
Τελικά με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου σταμάτησε οποιαδήποτε διαδικασία για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Στους παροικούντες την «ενεργειακή» Ιερουσαλήμ όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν δύο μεγάλοι και προβεβλημένοι ενεργειακοί όμιλοι που επιθυμούν τη διαχείριση νερών και απορριμμάτων και έχουν εγγράψει σχετικές υποθήκες στο κυβερνητικό επιτελείο, διατηρώντας άριστες σχέσεις με την ηγεσία της ΡΑΕ. Ταυτόχρονα όμως, δύο άλλοι εξίσου ισχυροί όμιλοι που φαίνονταν να μένουν απέξω, αντέδρασαν σφόδρα και το θέμα τότε είχε θεωρηθεί λήξαν.
Πολλοί πιστεύουν πως το κεφάλαιο «εποπτεία της ΡΑΕ σε νερά και απορρίμματα – απόβλητα» ξανανοίγει με έμμεσο τρόπο.
Τι προβλέπει το σχέδιο «βαρύς ενεργειακός χειμώνας»
Το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης εγκρίθηκε κατόπιν ορισμένων αλλαγών ως προς το αρχικό κείμενο και οι οποίες αφορούν τα αποθέματα φυσικού αερίου.
Προβλέπει πως η νέα πλωτή δεξαμενή της εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο στη Ρεβυθούσα (FSU-Floating Storage Unit) θα «φιλοξενήσει» 0,57 TWh στρατηγικών αποθεμάτων για την ηλεκτροπαραγωγή ενώ σε αποθήκη της Ιταλίας θα διατηρηθούν μόνο τα εμπορικά αποθέματα των προμηθευτών αερίου 1,14 TWh.
Ωστόσο, η εν λόγω πρόβλεψη δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα καθώς δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης και σε άλλες υποδομές, τις οποίες μπορούν να προτείνουν οι υπόχρεοι να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου.
Η ανάλυση του Σχεδίου που απαριθμεί συνολικά 16 σενάρια κινδύνων, περιλαμβάνει:
- Συνοπτική περιγραφή του εθνικού και των περιφερειακών συστημάτων φυσικού αερίου των ομάδων κινδύνου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα
- Σύντομη παρουσίαση της Εκτίμησης Επικινδυνότητας
- Συμμόρφωση με τον Κανόνα για την υποδομή (υπολογισμός του Κανόνα Ν-1)
- Συμμόρφωση με τον κανόνα για τον εφοδιασμό (ορισμός προστατευόμενων καταναλωτών)
- Τα προληπτικά μέτρα που θεσπίζονται για την ασφάλεια του εφοδιασμού
- Μελλοντικά έργα υποδομής που αναμένεται να ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού.
- Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων του τομέα ηλεκτρισμού της Ελλάδας
«Η πιθανή διακοπή τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο και οι κυβερνοεπιθέσεις χαρακτηρίζονται ως πολύ πιθανά ως προς την εμφάνιση τους και γι αυτό τα ανεβάζουμε στην υψηλότερη βαθμίδα των κινδύνων. Οι δύο νέες απειλές μαζί με τους φυσικούς κινδύνους (ακραία καιρικά φαινόμενα) ίσως προκαλέσουν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και στο σχέδιο που εκπονήσαμε σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ ιεραρχούμε τις ενέργειες αντιμετώπισης των επιπτώσεων» μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΡΑΕ και συνεχίζει: «στις περιπτώσεις των διακοπών εφοδιασμού με ρωσικό αέριο και των κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας μιλάμε ακόμη και για καταστροφικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα και το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινης ζωής, μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση της χώρας και διαρροής κρίσιμων εθνικών πληροφοριών».
ΥΠΕΝ: Δεν κόβουμε το ρεύμα
«Σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο πάροχο δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Στο ΥΠΕΝ βάζουν σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο «επιείκειας και ανοχής» αφού μέσα σε 40 ημέρες από τις 7 Ιουλίου, που λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, «έχουμε εισπράξει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τις εταιρείες και στο ποσό αυτό θα έρθουν σύντομα να προστεθούν εκείνα από την αναδρομική φορολογία των υπερκερδών για το προηγούμενο διάστημα, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%» όπως λένε. Οι υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ και του ΥπΟικ για τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στην Ισπανία η τιμή της λιανικής τον μήνα Ιούλιο ήταν κατά 30% ακριβότερη από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται δεκτές οι προτάσεις που έχει κάνει ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός.
Ο υπουργός μίλησε και για τα τιμολόγια ρεύματος που μετά την κρατική επιδότηση συχνά διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι α) θα πρέπει να αξιολογηθούν σε τετραμηνιαία βάση σαν μέσο όρο και β) ότι αν οφείλονται στον ανταγωνισμό, τότε αυτό αποδεικνύει την επιτυχία του ελληνικού μοντέλου.
Καθώς η μεταβλητότητα ενδεχομένως να συνεχιστεί για χρόνια, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους Έλληνες απροστάτευτους σε άλλες ενδεχόμενες κρίσεις, για αυτό και δημιουργεί ένα μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου με αποθεματικό που θα τροφοδοτείται από τις ΥΚΩ με 1 λεπτό/KWh. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται όταν και εφόσον χρειάζεται.
Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.