Ενέκρινε  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την κατασκευή  του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην τελική του μορφή με καύσιμο το φυσικό αέριο της Damco Energy (του Ομίλου Κοπελούζου) με δυναμικότητα τα 840 Μεγαβάτ (από 662 που ήταν αρχικά).

Η εταιρία υλοποίησης του έργου θα ονομάζεται «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» και θεωρείται βέβαιη από ενεργειακούς κύκλους η συμμετοχή σε αυτήν της Εταιρίας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας (AD ESM) με ποσοστό 25%.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 570 MW και από μία ατμοστροβιλική ισχύος 270 MW.

Η αύξηση της συνολικής του ισχύος αποφασίστηκε με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και ο καθαρός βαθμός απόδοσης σε πλήρες φορτίο είναι στο 62,5%, ενώ η καθαρή ισχύς του σταθμού είναι στα 820 MW.

Υπενθυμίζεται ότι και η ΔΕΗ έχει αναγγείλει τη μετατροπή μέχρι το 2025 της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου με ισχύ άνω των 1.000 MW ενώ και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil αποφάσισαν  κοινή  μονάδα στην Κομοτηνή με ισχύ στα 877 MW, η Elpedison η οποία επίσης αναβάθμισε την ισχύ του αδειοδοτημένου σταθμού στη Θεσσαλονίκη στα 826 MW και ηMytilineos, που κατασκευάζει μονάδα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826 MW.

Στo χώρο των πολύ μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εισήλθε πλέον και Damco Energy.

Όμιλος Κοπελούζου: Ηγετικός ρόλος στην ενέργεια με έργα στρατηγικής σημασίας