Ε, βέβαια, έπρεπε πρώτα να σκάσουν διάφορες χοντρές υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς και μετά το Ευρωκοινοβούλιο να τρέχει να αλλάξει τους σκουριασμένους και παρωχημένους προκλητικά κανόνες που διέπουν το λόμπινγκ στους κόλπους του.

Το QatarGate, σαφώς τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου, του μόνου αιρετού θεσμού της Ε.Ε.

Το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των… μετατάξεων των ευρωβουλευτών σε εταιρείες λόμπινγκ για λογαριασμό επιχειρήσεων, κλάδων, ΜΚΟ ή χωρών, αναθεωρεί κανονισμούς που ισχύουν, κρατηθείτε, από το 1999!

Κάπως έτσι έρχεται η πρώτη αλλαγή που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου και θεσπίζει απαγόρευση συμμετοχής πρώην ευρωβουλευτών σε δραστηριότητες πίεσης ή εκπροσώπησης (λόμπινγκ) προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έξι μήνες από το τέλος της θητείας τους ως ευρωβουλευτών.

Μετά το διάστημα αυτό, εάν οι πρώην βουλευτές αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες λόμπινγκ με το Ε.Κ., θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας.

Κατά συνέπεια, δεν θα έχουν τα δικαιώματα πρόσβασης και τις διευκολύνσεις που παρέχονται ως πρώην ευρωβουλευτές. Αντίλογος;

Μα, τα «ντιλς» και οι γκρίζες συναλλαγές δεν είναι απαραίτητο να γίνονται εντός Ευρωκοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.

Έτσι δεν είναι ή κάνω λάθος;

Διαβάστε περισσότερα