Δέκα λεπτά, 30 οικογένειες και ένα σπίτι. Αυτοί οι αριθμοί αποκαλύπτουν την απόγνωση των πυρόπληκτων κατοίκων του Λος Άντζελες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν κατοικίες, επιχειρήσεις, βλάστηση και άφησαν πίσω τους νεκρούς.
Μετά την πύρινη λαίλαπα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έμειναν άστεγοι και η αναζήτηση νέας κατοικίας αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των LA Times, λοιπόν, μέσα σε μόλις 10 λεπτά, έσπευσαν 30 διαφορετικές οικογένειες, όλες από τις πληγείσες περιοχές, για να επισκεφθούν ένα και μόνο σπίτι διαθέσιμο προς ενοικίαση.
Η καταμέτρηση συνεχίζεται στις περιοχές Παλισέιντς και Ίτον, αλλά η τελευταία εκτίμηση είναι ότι οι πυρκαγιές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές ή κατέστρεψαν περισσότερες από 11.100 μονοκατοικίες και περισσότερες από 240 πολυκατοικίες.
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να αναζητήσουν αλλού στέγη. Αρχικά πολλοί από αυτούς φιλοξενήθηκαν από φίλους και συγγενείς, αλλά το ερώτημα που επικρατεί τώρα είναι αν θα αποφασίσουν να ξαναχτίσουν εκεί που τώρα υπάρχει μόνο στάχτη ή θα εγκαταλείψουν την ιδέα αυτή και θα αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλη περιοχή.
Όπως αναφέρει το CNN δεδομένα από παλαιότερες καταστροφές αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους θα επιστρέψουν στις κοινότητές τους, αφού συνδέονται με ισχυρούς οικογενειακούς και φιλικούς δεσμούς. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα καταφέρουν να επανέλθουν εκεί ακριβώς όπου ζούσαν.
Βραχυπρόθεσμα, όπως επισημαίνουν οι LA Times, είναι πιθανή η ταχεία ανοδική πορεία των ενοικίων σε σημεία κοντά στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι πολίτες προσπαθούν να μείνουν κοντά στις κοινότητές τους.
Μιλώντας στους LA Times, ο Μάικλ Λενς, καθηγητής αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) συνέκρινε την κατάσταση με τις… μουσικές καρέκλες. Ένα κύμα εκτοπισμένων θα καταλάβει τα διαθέσιμα σπίτια κοντά στις πυρκαγιές, ανεβάζοντας τα ενοίκια εκεί και αναγκάζοντας άλλους να ψάξουν σε άλλες γειτονιές, όπου και εκεί με τη σειρά τους τα κόστη θα αυξηθούν.
Την ίδια ώρα, σε συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν σε Παλισέιντς και Ίτον, ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και προχωρούν σε έξωση των ενοικιαστών τους ώστε να διαθέσουν το διαμέρισμά τους σε όσους είναι πρόθυμοι να καταβάλουν υψηλότερο ποσό. Οι ίδιες οι αυξήσεις ενοικίων μπορεί να αναγκάσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν συνοικία εάν το κόστος ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους.
Παράλληλα, ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί αν μία καταστροφή όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές επαναληφθεί. Η Καλιφόρνια είναι εκ φύσεως επιρρεπής στις φωτιές και με την άνοδο της θερμοκρασίας, την παρατεταμένη ξηρασία, την συρρίκνωση των υδάτινων πόρων, το ενδεχόμενο να συμβεί ανάλογη καταστροφή είναι περισσότερο από πιθανό.
Σε κάθε περίπτωση, ο μύθος του «κλιματικού παράδεισου» που είχε χτιστεί αρχίζει να καταρρέει αφού φαινόμενα όπως τυφώνες, κυκλώνες, πυρκαγιές γίνονται ολοένα συχνότερα και σφοδρότερα.
Διαβάστε ακόμη:
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Το είπαμε, το κάναμε – Νέες δράσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποια blue chips έκλεψαν τη δόξα των τραπεζών
- Σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών το σκήνωμα του μακαριστού Αναστασίου
- Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ 2025: Οι αλλαγές, οι προθεσμίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε