Σημαντικά «όπλα» για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να προστεθούν στη φαρέτρα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ριχθούν στη μάχη όπου χρειάζεται. Αδιαμφισβήτητα, ανάμεσα στα εναέρια μέσα που έχουν μισθωθεί για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, τις εντυπώσεις κλέβει το θηριώδες ρωσικό Beriev Be-200.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα αποτέλεσε το πρώτο πλήγμα για φέτος το καλοκαίρι όσον αφορά τις πυρκαγιές, που κάθε χρόνο ολοένα και γίνονται απειλητικότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το εν λόγω πύρινο μέτωπο αντιμετωπίστηκε ως επί το πλείστον από επίγειες δυνάμεις και από τα εναέρια μέσα που διαθέτει η χώρα μας, αφού τα 29 μισθωμένα μέσα που θα συμβάλουν το φετινό καλοκαίρι σε έκτακτες περιπτώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου.

Τα 29 εναέρια μέσα που μισθώθηκαν για φέτος

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Τρίτη (25/5) θα αρχίσει η παραλαβή 10 ελικοπτέρων βαρέος τύπου Ericsson (ενός παραπάνω από πέρυσι) καθώς και 12 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου, όπως και πέρυσι.

Στον στόλο των μισθωμένων αεροσκαφών προστίθενται ακόμα έξι νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πρόκειται για 6 ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών ρόλων.

ΚΑΤΩ ΛΟΓΙΣΤΗΣ Air Tractor AT-802 Fire Boss FSX & P3D - Rikoooo
Τα αεροσκάφη αυτά, που αποκαλούνται και «μίνι Καναντέρ», χρησιμοποιούνται ήδη και σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως σε Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ισραήλ, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και μπορούν να χρησιμοποιούνται και για επιτήρηση δασών σε όλη την Ελλάδα αφού διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως. Έχουν δύο άτομα πλήρωμα, έναν πιλότο και έναν παρατηρητή, ενώ μπορούν να εφοδιαστούν με υγρό και σε στάση, από κάποιο αεροδρόμιο.

Beriev Be-200

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ το πακέτο Beriev Be-200 FSX & P3D - Rikoooo
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ των νέων μέσων είναι και το ρωσικό Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων, που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού και το οποίο «έκλεισε» ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα. Σημειώνεται ότι επαφές για το συγκεκριμένο αεροσκάφος υπήρχαν από την περσινή χρονιά, ωστόσο τότε η Ρωσία αποφάσισε να το παραχωρήσει στην Τουρκία.
Έχει μήκος 32,2 μέτρα και εκπέτασμα 31,8 μέτρα. Έχει δύο άτομα πλήρωμα, ενώ συνολικά μπορεί να μεταφέρει 64 επιβάτες.

Ο εγχώριος εναέριος στόλος

Σημειώνεται ότι η Πολιτική Προστασία προχώρησε στη μίσθωση των συγκεκριμένων αεροσκαφών προκειμένου να υπάρχει διαρκώς διαθεσιμότητα, καθώς τα δικά μας αεροσκάφη είναι ήδη γερασμένα και παρά τη συντήρηση και αναβάθμιση που έχει γίνει είναι δύσκολη η συνεχής διαθεσιμότητά τους. Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα δικά μας είναι 14 καναντέρ (8-9 CL 215 και 5 CL 415), 19 αεροσκάφη PZL, δύο ελικόπτερα Super Puma και τρία BK της Πυροσβεστικής, καθώς και τρία Σινούκ του Στρατού.