Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς ενδείξεις δυνητικής αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας τροφοδότησαν φόβους για οικονομική ύφεση στον ορίζοντα.

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έχασε 49 μονάδες ή 0,2%. Ο Nasdaq Composite υστερεί κατά 0,7%.

Οι τελευταίες εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ήρθαν υψηλότερες από το αναμενόμενο, προσθέτοντας πρόσφατες ενδείξεις που έδειχναν την επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας. Η αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες τον Μάρτιο, δήλωσε η ADP νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων έπεσε κάτω από τα 10 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο – μια πρώτη σχεδόν σε δύο χρόνια. Οι περικοπές θέσεων εργασίας έχουν επίσης σχεδόν πενταπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Τους τελευταίους μήνες, οι επενδυτές επευφημούσαν για σημάδια οικονομικής χαλάρωσης με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αλλάξει πορεία στην εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων. Αλλά τώρα αναρωτιούνται εάν η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει πολύ μακριά στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό, σφίγγοντας την οικονομία σε σημείο ύφεσης.

«Η Fed έχτισε ένα τείχος με επιτόκια και τώρα η οικονομία πέφτει πάνω του», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group.

Κλειστή αύριο η αγορά για τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών

Η διαπραγμάτευση της Πέμπτης θα κλείσει μια περιορισμένη εβδομάδα συναλλαγών με την αγορά να είναι κλειστή για τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι επενδυτές θα εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας Μαρτίου την Παρασκευή το πρωί.

Οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη παρά τις απολύσεις σε τεχνολογικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η τάση είναι έτοιμη να αντιστραφεί σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα