Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές τη Δευτέρα, με τις κινεζικές αγορές να ηγούνται των απωλειών,  λόγω του κινδύνου ενός εμπορικού πολέμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αναμονή των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ διατηρεί τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Τα ισχυρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον δείκτη διευθυντών αγορών στις ΗΠΑ αύξησαν τις ανησυχίες ότι η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πτώση στην Κίνα, λόγω των φόβων για τον εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,4% και 0,8% αντίστοιχα, ενώ οι απώλειες στις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας παρέσυραν τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατά 1%.

Οι κινεζικές αγορές συντηρούσαν εκτεταμένες απώλειες μετά την επιβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση υψηλών δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή του Πεκίνου και αύξησε το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.

Κινέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανό εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, καθώς υπουργοί από την Κίνα και τη Γερμανία συναντήθηκαν για να διαπραγματευτούν μια πορεία προς τα εμπρός. Το Πεκίνο εθεάθη επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αντίποινα σε δασμούς κατά των εισαγωγών ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν απώλειες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το κλίμα έναντι της χώρας και της ευρύτερης Ασίας να παραμένει αρνητικό. Οι απώλειες στο Χονγκ Κονγκ προήλθαν επίσης από την πτώση των βαρέων τεχνολογικών μετοχών.

Άλλες αγορές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα υποχώρησαν. Ο ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε 0,9%.

Οι ιαπωνικές μετοχές αποτέλεσαν εξαίρεση τη Δευτέρα, με τους δείκτες Nikkei 225 και TOPIX να σημειώνουν άνοδο 0,3% έκαστος.

Διαβάστε ακόμη