Μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, δεν επέτρεψαν την επέκταση των κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EURO STOXX 600 υποχωρεί κατά 0.12%, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση σχεδόν 0.60%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταβάλλει προσπάθειες να διατηρηθεί υψηλότερα του μηδενός, στο Παρίσι ο CAC 40 χάνει σχεδόν 0.30%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB κρατά αντιστάσεις και σημειώνει άνοδο περί του 0.25%.
Στο γενικευμένο πτωτικό κλίμα, δε συγχρονίζεται ο κλάδος των πρώτων υλών, ο οποίος ενισχύεται κατά 1.41%, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με άνοδο κατά προσέγγιση 1% και των ενεργειακών προμηθειών (πετρελαίου και φυσικού αερίου) παρά το γεγονός ότι σήμερα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινούνται πτωτικά.
Το κλίμα στις αγορές είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τη στιγμή δημοσίευσης των αναλυτικών εκθέσεων όσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, τον περασμένο Απρίλιο.
Οι πωλήσεις λιανικής, οι οποίες αποτελούν και σημείο αναφοράς για την καταναλωτική δραστηριότητα της ασιατικής χώρας, υποχώρησαν κατά 11.1% σε ετήσια βάση, ενώ η μέση πρόβλεψη εκτιμούσε πως θα σημειωνόταν πολύ μικρότερη διολίσθηση, ήτοι της τάξεως του 6.6%.
Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία και στήριζε την οικονομική δραστηριότητα μετά την έξοδο από τα λόκνταουν του 2020 και του 2021, υποχώρησε κατά 2.9%, ενώ οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα κατέγραφε οριακή αύξηση τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, η Κομισιόν δημοσίευσε τις εαρινές της προβλέψεις αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.
Στην πρώτη εκτίμηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη σε επίπεδο Ευρωζώνης «ψαλιδίστηκε» στο 2.7% για το 2022 και το 2.3% για το 2023.
Η προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου έκανε λόγο για ανάπτυξη έως 4% και 2.7% αντίστοιχα.
Από την άλλη, η επιτροπή διπλασίασε την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6.1% την εφετινή χρονιά και στο 2.7% την επόμενη, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις δέχονται πιέσεις από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων.
Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 3.5% και 1.7%.
Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι τον Μάρτιο, η «εκτίναξη» του κόστους ενέργειας προκάλεσε έλλειμμα – ρεκόρ στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αγαθών ανήλθε στα 16.4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε οξεία αντίθεση με τον Μάρτιο του 2021, όταν είχε καταγραφεί πλεόνασμα 22.5 δισ. ευρώ.