Ο Nasdaq Composite υποχώρησε τη Δευτέρα καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου πρόσθεσε άλλη μια απειλή σε μια οικονομία που ήδη δυσκολεύεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve και την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,4%, ενώ ο S&P 500 διακυμάνθηκε γύρω από τη γραμμή μη μεταβολής μετά από ένα χαμηλό άνοιγμα. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ανέτρεψε την τάση, σημειώνοντας άνοδο 105 μονάδων, ή 0,3%.

Οι μετοχές της Chevron οδήγησαν τον Dow υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 3,9%.

Η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, η οποία μειώνει 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Το αργό West Texas Intermediate ήταν 6,6% υψηλότερα, ενώ ο διεθνής δείκτης αναφοράς του πετρελαίου το Brent αυξήθηκε κατά 6%.

Οι έμποροι χάνουν την αισιοδοξία από την πρόσφατη ισχύ της αγοράς με την προοπτική υψηλότερων τιμών του πετρελαίου να ενισχύουν τους φόβους για υψηλότερο πληθωρισμό και επικείμενη ύφεση.

Το Energy Select Sector SPDR (XLE), το οποίο παρακολουθεί τον ενεργειακό τομέα S&P 500, σημείωσε πτώση άνω του 4%. Η Marathon Oil και η Halliburton είχαν τις καλύτερες επιδόσεις του δείκτη SPDR, σημειώνοντας άνοδο 9% και 6,2%, αντίστοιχα.

Θετική η επίδοση των δεικτών στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Και οι τρεις κύριοι δείκτες ήταν θετικοί το πρώτο τρίμηνο, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα που χαρακτηρίστηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο. Ο Nasdaq Composite πρωτοστάτησε στο τρίμηνο με κέρδη 16,8%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 7% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους για δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο. Ο βιομηχανικός Dow υστερούσε, αλλά κατάφερε να καταγράψει άνοδο 0,4%.

Η πρώτη εβδομάδα του νέου τριμήνου είναι περιορισμένη για τη Wall Street, καθώς η διαπραγμάτευση της Παρασκευής είναι η αργία της Μεγάλης Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών.

Ωστόσο, θα υπάρξουν πολλά βασικά οικονομικά στοιχεία για τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων ανοίγματος θέσεων εργασίας την Τρίτη, της έκθεσης ιδιωτικών μισθοδοτικών καταστάσεων της ADP την Τετάρτη και της μηνιαίας έκθεσης για τις θέσεις εργασίας που παρακολουθούνται προσεκτικά την Παρασκευή.

Διαβάστε περισσότερα