Το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει έως και 10% και να βρεθεί δηλαδή κάτω από το 1 δολάριο βάσει των σημερινών δεδομένων, αν ο Donald Trump αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ και προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του για εκτεταμένους δασμούς και μείωση των εγχώριων φόρων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Trump βρίσκεται σήμερα στήθος με στήθος με την αντίπαλό του Kamala Harris.

Η Ευρώπη, βασικός εμπορικός εταίρος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανόταν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις ριζοσπαστικές οικονομικές πολιτικές του.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν και την προεδρία και το Κογκρέσο, τότε μπορεί να δούμε αύξηση των δασμών και φορολογικές περικοπές, με στόχο να κινητοποιηθεί η εγχώρια οικονομία.

Αν επιβληθούν δασμοί ύψους 10% σε όλες τις εισαγωγές προς τις ΗΠΑ και ύψους 20% στα κινεζικά προϊόντα σε συνδυασμό με φορολογικές περικοπές, θα μπορούσε να πυροδοτηθεί ένα απότομο ράλι του δολαρίου και πτώση του ευρώ κατά 8% έως 10%, όπως ανέφερε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Michael Cahill. Τελευταία φορά που το ευρώ διαπραγματεύτηκε κάτω από την ισοτιμία ήταν τον Νοέμβριο του 2022.

Και τα δύο αυτά μέτρα είναι πιθανό να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, που συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου.

«Αναμένουμε ότι το δολάριο θα “αντιδράσει” ισχυρότερα σε μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, η οποία θα ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερες αυξήσεις δασμών σε συνδυασμό με εγχώριες φορολογικές περικοπές», εκτιμά ο Cahill.

Στο σενάριο ενός εμπορικού πολέμου πιο περιορισμένης εμβέλειας, όπου ο Trump θα επιβάλει περαιτέρω δασμούς μόνο στην Κίνα, το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει κατά περίπου 3%, δήλωσε ο Cahill.

«Μια σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών ή μια διχασμένη δημοκρατική κυβέρνηση θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα κάποια αρχική πτώση του δολαρίου, καθώς οι αγορές θα αποτιμούσαν εκ νέου την προοπτική πιο δραματικών αλλαγών στους δασμούς», συμπλήρωσε.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά περίπου 2,7% μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και καθώς ορισμένοι επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί κατάλληλα, αναμένοντας υψηλότερους δασμούς μετά από μια πιθανή νίκη του Trump.

Διαβάστε ακόμη: