«Από την έρευνα, δεν εντοπίσθηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους» ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση που ολοκληρώθηκε πριν από μερικά λεπτά, για τη συντριβή του αεροσκάφους Αντόνοφ στην Καβάλα.

«Το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11.5 τόνων με πυρομαχικά», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπισθεί ακόμη μία. «Πλέον, έχει αρχίσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Στρατού και τριάντα πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης για τη μεταφορά και την απολύμανση των σορών».

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: «Δε βρέθηκαν τοξικά στοιχεία», εντοπίσθηκαν 6 σοροί – Ολοκληρώθηκε η έκτακτη ενημέρωση

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από τα υλικά άγνωστης προέλευσης, τα οποία βρέθηκαν πέριξ του μοιραίου αεροσκάφους, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε ότι «η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα ντρόουν στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Αυτό είναι το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, που ήλθε από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό, «ανοίγει» τον δρόμο για την περισυλλογή των σορών του οκταμελούς πληρώματος του αεροσκάφους.

«Συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη εισέλθει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή, προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπισθεί με τη βοήθεια ντρόουν, οι έξι από τις οκτώ σορούς και αναζητούνται οι άλλες δύο», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης

Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί, θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών, που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

Το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για τον λόγο αυτό, δε θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Ταυτόχρονα, τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του Δήμου Παγγαίου δίνουν τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν και έτσι, θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση, σε σημεία των οικισμών.

Στις 18:00 το απόγευμα (17/07), άρχισε η έκτακτη ενημέρωση για τη συντριβή του αεροσκάφους Αντόνοφ στην Καβάλα, στην οποία τοποθετείται ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εντωμεταξύ, έφθασαν στους Αντιφιλίππους τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίσθηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε στην περιοχή.

Τα συνολικά δεκατέσσερα άτομα που απαρτίζουν τον ειδικό λόχο, θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί από νωρίς σήμερα το πρωί τις εμπλεκόμενες αρχές, για το είδος της λευκής ουσίας που βρέθηκε, από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.

Από τις αρχικές έρευνες του ΓΕΣ στην περιοχή, δεν προκύπτει η ύπαρξη ραδιενεργών στοιχείων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Καβάλα: Μαρτυρίες κατοίκων για την πτώση του Αντόνοφ – «Μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη, καιγόταν ο λαιμός μου»

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων της Καβάλας για το πώς βίωσαν τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους το βράδυ του Σαββάτου.

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ άουτ δε μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…», με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

Άυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μία λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ, μπαμ, μπαμ…».
Αγωνία για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το Antonov που συνετρίβη

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.