Τα τελευταία ακούμε για το καιρικό φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης». Τι είναι αυτό και πόσο επηρεάζει τον καιρό στη χώρα μας;

Η «Ψυχρή Λίμνη» είναι μια εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν δεν αλλάξει σημαντικά η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, μπορεί να μείνει στάσιμη σε μια περιοχή για αρκετές ημέρες.

Αυτό έχει ως συνέπεια την απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Δημιουργεί αστάθεια τόσο λόγω των ψυχρών αερίων μαζών που τη συνοδεύουν, όσο και των ατμοσφαιρικών διαταραχών που την περιβάλλουν και επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Η «Ψυχρή Λίμνη», σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να συνεχίσει να προκαλεί άστατο καιρό στην Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται καθημερινά σε πολλές περιοχές μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.

Η Ψυχρή Λίμνη είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό, δηλαδή μία κακοκαιρία που βρίσκεται πάνω από τον ελλαδικό χώρο, που στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της πολύ αργά, και συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους -20 βαθμούς. Η θερμοκρασιακή διαφορά από τα ανώτερα στρώματα στα κατώτερα, δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα και επομένως έχουμε αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τις δυνατές χαλαζοπτώσεις που μας απασχολούν.

Τι είναι, πότε το είδαμε στην Ελλάδα

Στο φαινόμενο έχει αναφερθεί ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ο οποίος έχει εξηγήσει ότι δίνει έντονα φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι το έχουμε ζήσει και στη χώρα μας στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019.

Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία. Ο μετεωρολόγος πρόσθεσε ότι δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι ήταν μια ακραία κατάσταση, «αλλά έχουμε τέτοια φαινόμενα το καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και στα βόρεια της χώρας μας, δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο».

Ωστόσο, όπως είπε, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Πολιτική Προστασία και σε άλλες χώρες.