Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για ένα επαρκές ελάχιστο εισόδημα στα κράτη – μέλη. Το ψήφισμα αναφέρει ότι το επαρκές ελάχιστο εισόδημα θα καταστήσει τα συστήματα πιο προσβάσιμα και αποτελεσματικά και θα διασφαλίσει την ένταξη ατόμων στην αγορά εργασίας, που βρίσκονται εκτός αυτής.

Το σώμα θέλει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση του αυξημένου κόστους ζωής, μέσω νέας νομοθεσίας για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος, τονίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αξιολογούν τακτικά τα εθνικά τους συστήματα και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, να τα ανανεώνουν, εξασφαλίζοντας ένα επαρκές επίπεδο στήριξης, ανάλογο με το εθνικό όριο κινδύνου φτώχειας (AROPE), ώστε να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ” κοινωνικής ασφάλειας, που θα εγγυάται ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο», σημειώθηκε. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν, επίσης, να αυξήσουν την ενημέρωση σχετικά με αυτά τα προγράμματα και να τα καταστήσουν πιο προσιτά, ιδίως για τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι.

Προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση εκτεταμένων ζητημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η μη υιοθέτηση αυτού του είδους συστημάτων από κάποιες χώρες, αλλά και το ψηφιακό χάσμα. Το κείμενο εγκρίθηκε με 336 ψήφους «υπέρ», 174 «κατά» και 121 αποχές.

Διαβάστε ακόμη: