Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, με πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενους να βρίσκονται στο στόχαστρο για κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.
Από τους συνολικά 3.681.752 οφειλέτες, οι 2.332.133 χαρακτηρίζονται «διώξιμοι», ενώ ήδη 1.675.961 έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα. Την ίδια ώρα, περίπου 656.000 βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ενεργοποίηση κατασχέσεων, εφόσον δεν προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση.
Η μεγάλη αλλαγή: ταχύτητα και αυτοματισμός
Το νέο στοιχείο δεν είναι μόνο η έκταση των μέτρων, αλλά η ταχύτητα ενεργοποίησής τους. Τα ψηφιακά συστήματα της ΑΑΔΕ λειτουργούν ως μηχανισμός άμεσης ειδοποίησης, διασταυρώνοντας στοιχεία από:
- τράπεζες
- δημόσιες υπηρεσίες
- διεθνείς πηγές
Με αυτόν τον τρόπο, οι διαδικασίες είσπραξης ξεκινούν σχεδόν αυτόματα, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια για μεταφορά κεφαλαίων ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.
Στην πράξη, μόλις μια οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη και δεν ρυθμιστεί, η δέσμευση λογαριασμών ή εισοδημάτων μπορεί να ακολουθήσει άμεσα, είτε απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε «εις χείρας τρίτων».
Πάνω από 500.000 κατασχέσεις μέσα σε ένα έτος
Η ένταση των ελέγχων αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Μόνο μέσα στο 2025 επιβλήθηκαν περισσότερες από 500.000 κατασχέσεις, ενώ τα συνολικά αναγκαστικά μέτρα ξεπέρασαν τα 528.000.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται:
- κατασχέσεις λογαριασμών
- πλειστηριασμοί
- υποθήκες
- ποινικές διώξεις
- αναφορές για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος
Η Εφορία αξιοποιεί πλέον κάθε διαθέσιμο εργαλείο πίεσης για την είσπραξη οφειλών.
Στο μικροσκόπιο οι μεγάλοι οφειλέτες
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους μεγάλους οφειλέτες μέσω της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ). Μέσα στο 2025 εισπράχθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η μονάδα διαχειρίζεται χιλιάδες υποθέσεις με οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, εφαρμόζοντας στοχευμένες παρεμβάσεις.
Εκτόξευση των «ανεπίδεκτων» οφειλών
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και τα ποσά που χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης». Το 2025 ανήλθαν σε περίπου 7,9 δισ. ευρώ, από μόλις 397 εκατ. ευρώ το 2024.
Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν σημαίνει διαγραφή. Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα είσπραξης, ενώ για τους οφειλέτες συνεπάγεται:
- μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας
- δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
- «πάγωμα» της παραγραφής έως και 10 χρόνια
Τα όρια προστασίας – Τι δεν κατάσχεται
Παρά την αυστηροποίηση, υπάρχουν συγκεκριμένες δικλείδες προστασίας:
- Ακατάσχετο έως 1.250 ευρώ μηνιαίως σε δηλωμένο λογαριασμό
- Προστασία μισθών και συντάξεων:
- έως 1.000 ευρώ: πλήρης προστασία
- 1.000–1.500 ευρώ: κατάσχεση 50% της διαφοράς
- άνω των 1.500 ευρώ: κατάσχεση του υπερβάλλοντος ποσού
Δεν επιβάλλονται κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 50 ευρώ, ενώ προστατεύονται επιδόματα όπως:
- ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
- επίδομα ανεργίας
- προνοιακές παροχές
- επιδότηση ενοικίου
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους κοινούς λογαριασμούς, καθώς το ακατάσχετο ισχύει μόνο αν όλοι οι συνδικαιούχοι έχουν υποβάλει σχετική δήλωση.
«Δεύτερη ευκαιρία» για αποδέσμευση
Μέσα στο επόμενο διάστημα ενεργοποιείται και η δυνατότητα αποδέσμευσης λογαριασμών. Με την καταβολή του 25% της βασικής οφειλής και τη ρύθμιση του υπολοίπου, οι οφειλέτες μπορούν να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα χρήματά τους.
Η ρύθμιση αυτή λειτουργεί ως μοναδική ευκαιρία επανεκκίνησης, αλλά συνοδεύεται από αυστηρή υποχρέωση συνέπειας.
Το μήνυμα της Εφορίας
Το βασικό μήνυμα είναι σαφές: οι καθυστερήσεις δεν συγχωρούνται πλέον.
Η ψηφιοποίηση των ελέγχων και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών μετατρέπουν το παλιό, «χαλαρό» σύστημα σε έναν μηχανισμό άμεσης παρέμβασης, όπου η έγκαιρη ρύθμιση αποτελεί πλέον τη μόνη ασφαλή διέξοδο για τους οφειλέτες.
Διαβάστε ακόμη:
- S&P Global: Ορόσημο το deal της Aktor με την Albgaz για την προμήθεια αμερικανικού LNG
- Deutsche Bank: Με θετικό πρόσημο το 2026 για το ΧΑ έπειτα από τον επεισοδιακό Απρίλιο
- MSCI : Νέα δεδομένα – Όλες οι μετοχές του Standard Greece στους δείκτες της Ευρώπης
- Exxon Mobil και Chevron: Πτώση στα κέρδη παρά το ράλι του πετρελαίου
