Διαθέσιμη είναι στο εξής η ψηφιακή ταυτότητα στο Covid Free Wallet. Πλέον οι πολίτες έχουν την δυνατότητα εισαγωγής ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τους τηλέφωνο ώστε να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στην εφαρμογή είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, και έχει ως στόχο να περιοριστεί η συμφόρηση από τον έλεγχο πιστοποιητικών στις εισόδους καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και άλλων συναφών χώρων.

«Έχουμε παρατηρήσει όλοι ότι όταν πάμε σε ένα κατάστημα σύμφωνα με τα μέτρα που υπάρχουν κατά της διάδοσης του κορωνοϊού μαζί με το πιστοποιητικό που έχουμε στο κινητό μας ή σε έγχαρτη μορφή, μας ζητάνε και την ταυτότητά προκειμένου να διαπιστώσουν ότι συμπίπτει το όνομα με το πρόσωπο, το οποίο θέλει να εισέλθει σε ένα κατάστημα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.

Πλέον, είναι διαθέσιμη η αποθήκευση ορισμένων στοιχείων της ταυτότητας στο Covid Free Wallet, στο κινητό, ώστε να μην αναζητείται η ταυτότητα.

Διαθέσιμη η ψηφιακή ταυτότητα στο Covid Free Wallet - Βήμα βήμα η διαδικασία να την κατεβάσετε

Μετά την ενημέρωση (αν το έχετε κατεβάσει ήδη) του «Covid Free Wallet» που μπορείτε να κατεβάσετε μέσω Google Play Store και Apple App Store, στο wallet εμφανίζεται η επιλογή «ταυτοπροσωπία», συνδέεστε με κωδικούς taxisnet και σας αποστέλλεται το OTP για επιβεβαίωση.

Ψηφιακή ταυτότητα στο «Covid Free Wallet» – Πώς να την κατεβάσετε

Στην ψηφιακή ταυτότητα, η οποία πλέον είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή του Covid Free Wallet, εμφανίζονται μόνο το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η φωτογραφία της αστυνομικής ταυτότητας και ένα QR code για την αυτοματοποιημένη επαλήθευση.

Διαθέσιμη η ψηφιακή ταυτότητα στο Covid Free Wallet - Βήμα βήμα η διαδικασία να την κατεβάσετε

Οι χρήστες της εφαρμογής, μετά την ενημέρωση της σε Google Play Store και Apple App Store, μπορούν να βρουν την επιλογή κάτω δεξιά, δίπλα από το πιστοποιητικό Covid-19.

Μετά από μία επαλήθευση με μήνυμα ή κωδικό στο smartphone, η ψηφιακή «ταυτότητα» εισάγεται στο Wallet και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε καταστήματα και λοιπούς χώρους όπου απαιτείται.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των αστυνομικών ταυτοτήτων.