Σε νέο «Ελ Ντοράντο» αναδεικνύεται για τις ελληνικές τράπεζες η εντονότερη δραστηριοποίησή τους τον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων –asset management–με τις διοικήσεις, βλέποντας τις αναξιοποίητες «χρυσές» προμήθειες που υπάρχουν στην αγορά, να επαναπροσδιορίζουν την στρατηγική τους και να αναζητούν πλέον εξαγορές και συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, για να μεγαλώσουν τα μερίδια αγοράς τους και να ενισχύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Το «πεδίο δόξης λαμπρόν» που διαγράφεται στο asset management επιβεβαιώθηκε σε απόλυτα νούμερα κατά την δημοσίευση μέσα στην εβδομάδα των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου και οι τέσσερεις τράπεζες σημείωσαν αξιοπρόσεκτη αύξηση των συγκεκριμένων εργασιών.

Πιο αναλυτικά, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών της Τράπεζας Πειραιώς για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 27% σε ετήσια βάση, στα 10,4 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας ήδη τον στόχο που είχε τεθεί για το σύνολο του 2024 (10,2 δισ. ευρώ), συνεπεία των αμοιβαίων κεφαλαίων, της διαχείρισης κεφαλαίων θεσμικών επενδυτών και του private banking.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας προσφάτως, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών εταιριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδος.

«Εάν μας ενδιέφερε κάτι στο εξωτερικό θα ήταν στο κομμάτι του asset management. Δεν θέλουμε να κάνουμε βιαστικές κινήσεις. Θέλουμε να χτίσουμε την προσπάθειά μας βήμα-βήμα, όπως κάναμε στην Ελλάδα που πλέον τα υπό διαχείριση κεφάλαια ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το 2019. Αυτός είναι ένας τομέας που γενικά μας ενδιαφέρει. Κοιτάμε και θα δούμε τι θα προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εξαγοράσει την Iolcus, γεγονός που επιβεβαιώνει την έμφαση που δίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή στην τραπεζική αγορά εξακολουθούν να κυκλοφορούν πληροφορίες, που ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας δεν επιβεβαιώνει, ότι η Πειραιώς βολιδοσκόπησε την Triton Asset Management, μια ανεξάρτητη εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων η οποία ιδρύθηκε το 1991 -ως Eλληνοβρετανική Ασφαλιστική- από τον έμπειρο διαχειριστή κεφαλαίων κ. Ιωάννη Βεζανή.

Η Triton δραστηριοποιείται 32 χρόνια στη διαχείριση κεφαλαίων ιδιωτών αλλά και οργανισμών και σήμερα κατέχει συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,3 δισ. ευρώ (31/12/2023). Την περασμένη χρονιά πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 9,7 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ, έχει ίδια κεφάλαια 8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ, από 1,3 εκατ. ευρώ.

Καραβίας: ψάχνουμε για εξαγορές

Όσον αφορά στη Eurobank, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 32,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2024, ενώ επιπρόσθετα το ενεργητικό και παθητικό των private banking πελατών σε επίπεδο Ομίλου ενισχύθηκε κατά 15% σε ετήσια βάση την ίδια περίοδο και ανήλθε σε 12,2 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών στον τομέα του asset management, είτε στην Ελλάδα ή εκτός αυτής, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη τη συνεργασία με τη Eurizon στον επίμαχο τομέα. «Το asset management γίνεται ολοένα πιο κεντρικό στη στρατηγική μας, διαθέτοντας ακόμη ένα αναγνωρισμένο portfolio στους πελάτες μας», σημείωσε.

Η Eurobank, άλλωστε, έχει επεκτείνει τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης σε όλους τους ιδιώτες πελάτες της, μέσω της νέας υπηρεσίας των Personal Investment Portfolios.

Συγκεκριμένα, μέσα από το e-Banking ο κάθε πελάτης της τράπεζας μπορεί να κάνει επενδυτικές συναλλαγές online εύκολα και με ασφάλεια: επιλογή επενδυτικής στρατηγικής, αρχική ή πρόσθετη επένδυση, με διασπορά χαρτοφυλακίου, ενώ η παρακολούθηση γίνεται από τους ειδικούς.

Ψάλτης: περαιτέρω συνεργασία με την UniCredit

Στρατηγική συνεργασία με την UniCredit και στο σκέλος του asset management έχει συνάψει η Alpha Bank, ενισχύοντας το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της.

Πριν από λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο διάθεσης της οικογένειας Αμοιβαίων Κεφαλαίων UniCredit one markets, τα οποία, όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, είναι ήδη διαθέσιμα μέσα από το δίκτυό της, ενώ το μέλλον επιφυλάσσει και περαιτέρω συνεργασία επί αυτής της βάσης.

Η εν λόγω συνεργασία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την ποικιλία προϊόντων της UniCredit στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, ενώ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Alpha Life και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προς τους πελάτες της Alpha Bank.

Η νέα συνεργασία καταδεικνύει τις δυνατότητες των υπηρεσιών της UniCredit να προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα συνεργαζόμενα μέρη, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να αναδειχθεί σε πανευρωπαϊκή τράπεζα που προσφέρει τα υψηλού επιπέδου προϊόντα της σε νέες αγορές.

Τα έσοδα από προμήθειες

Αυξημένα, τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, ήταν το α΄ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα από προμήθειες, ως απόρροια και της ενίσχυσης των εργασιών διαχείρισης περιουσίας.

Για την Τράπεζα Πειραιώς τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 325 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2024, εκ των οποίων τα 179 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (+27% σε τριμηνιαία και 32% σε ετήσια βάση).

Η αύξηση στο τρίμηνο προήλθε από τις εργασίες καρτών, τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις μεταφορές κεφαλαίων (εισαγωγές/εξαγωγές, εμβάσματα, επιταγές) και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Όσον αφορά στο ποσοστό τους ως προς το ενεργητικό, αυτό ανήλθε σε 0,85%, επωφελούμενα από τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

Η Eurobank από την πλευρά της εμφάνισε αυξημένα κατά 4,7% σε ετήσια βάση καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες τους πρώτους έξι μήνες του 2024, αγγίζοντας τα 283 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του δικτύου και τη διαχείριση περιουσίας, αντιστοιχώντας σε 71 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα σημείωσε αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά +15% ετησίως και 6% σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που αποτυπώνει τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, με διψήφια ποσοστά αύξησης σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προμηθειών, ιδιαιτέρως στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη: