Νέα μεγάλη άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα σημείωσαν οι εξαγωγές το 2023, κάτι που πιστοποιεί τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κόντρα στις αντιξοότητες (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, επιτόκια) αλλά και την αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος.
Αισθητή μείωση την ίδια στιγμή παρουσιάζουν οι εισαγωγές οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,9% το Φλεβάρη συρρικνώνοντας παράλληλα το αποτέλεσμα στο εμπορικό ισοζύγιο (-32,3%).
Στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης βρέθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+57,7%), Τροφίμων & Ζώων ζωντανών (+7,3%), Χημικών (+11,9%) και Μηχανημάτων (6%). Άνοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Διάφορα Βιομηχανικά (+7,9%), Λάδια (+167,8%), με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους, και Ποτά & Καπνός (+19,5%) για τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ στον αντίποδα υποχώρησαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (-4,2%), των Πρώτων Υλών (-10,5%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικών Προϊόντων (-36,8%).
Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε: «Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, οι ελληνικές εξαγωγές κατάφεραν να κάνουν το θαύμα τους αποδεικνύοντας το δυναμισμό που διαθέτουν οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας. Παρά τη δυσμενή συγκυρία και τις αντιξοότητες, η στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αποδίδει καρπούς τόσο για την επιχειρηματικότητα της χώρας, όσο και για τα ταμεία του κράτους. Επιπλέον, στηρίζει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στη δημιουργία νέων. Φιλοδοξούμε αυτή η ανάπτυξη να διατηρηθεί με την προϋπόθεση σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλη άνοδο καταγράφει η πορεία των εξαγωγών κατά το μήνα Φεβρουάριο του 2023 καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 731,4 εκ. ευρώ ή κατά 19,9% και ανήλθαν σε 4,40 δισ. ευρώ έναντι 3,67 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 14 περίπου μονάδες, καθώς ανήλθαν σε 2,90 δισ. ευρώ από 2,72 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 170,3 εκατ. ευρώ ή κατά 6,2%, γεγονός που επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που διαδραματίζει η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 57,7%.