Εντυπωσιακή άνοδο κατά 21,3% στο κόστος των φοροαπαλλαγών, το οποίο αγγίζει πλέον τα 18,8 δισ. ευρώ, φωτογραφίζει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025.
Παρά τις προγενέστερες περικοπές κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, το πλήθος των φοροαπαλλαγών αυξάνεται σταθερά. Φέτος καταγράφονται 1.116 φοροαπαλλαγές, δηλαδή 52 περισσότερες σε σύγκριση με το 2024, ενώ το συνολικό κόστος τους αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ (από τα 15,5 δισ. ευρώ στα 18,8 δις ευρώ).
Η φορολογία κεφαλαίου είναι η κατηγορία με τη μεγαλύτερη αύξηση φέτος, σημειώνοντας εκτίναξη από 5,5 δισ. ευρώ το 2024 στα 9,5 δισ. ευρώ το 2025. Η ραγδαία αυτή άνοδος συνδέεται κυρίως με τις απαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία, οι οποίες φέτος αυξήθηκαν σημαντικά. Από μόλις 55,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, το κόστος των σχετικών φοροαπαλλαγών ανέρχεται φέτος στα 2,15 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας τη σημασία της προστασίας της κατοικίας στην κυβερνητική πολιτική.
Παράλληλα, ο Ειδικός Φόρος Ακινήτων, ένας ακόμη βασικός τομέας των φορολογικών δαπανών, σημείωσε άνοδο, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 6,1 δισ. ευρώ, από 5,3 δισ. ευρώ το 2024. Οι αυξήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ενίσχυση της στήριξης στον κλάδο των ακινήτων, παρά την εντεινόμενη δημοσιονομική πίεση.
Οι συνολικές φορολογικές δαπάνες για τα νοικοκυριά υπολογίζονται στα 5,1 δισ. ευρώ, μειωμένες ελαφρώς από τα 5,4 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί πέρυσι. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, το οποίο διατηρείται σταθερά υψηλό, φτάνοντας φέτος τα 3,96 δισ. ευρώ, με μια μικρή αύξηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, οι απαλλαγές που σχετίζονται με τα έκτακτα επιδόματα, όπως οι ενισχύσεις λόγω Covid, παρουσίασαν πτώση. Από 1,26 δισ. ευρώ το 2024, φέτος περιορίστηκαν στα 809 εκατ. ευρώ, καθώς η ανάγκη για τέτοιες έκτακτες ενισχύσεις υποχωρεί σταδιακά.
Μείωση παρατηρείται και στις φοροαπαλλαγές για τα νομικά πρόσωπα. Το συνολικό τους κόστος μειώθηκε από 1,85 δισ. ευρώ πέρυσι σε 1,27 δισ. ευρώ φέτος. Από αυτό το ποσό, τα 645,9 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως απαλλαγές από φόρους σε μερίσματα και εταιρικά κέρδη. Η τάση αυτή υποδηλώνει μια προσπάθεια εξορθολογισμού στις ελαφρύνσεις που προσφέρονται στον επιχειρηματικό τομέα.
Περίπου το 55% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας προέρχεται από έμμεσους φόρους, όπως οι φόροι κατανάλωσης, γεγονός που περιορίζει την ευελιξία στις απαλλαγές σε αυτούς τους τομείς. Οι φοροαπαλλαγές στον ΦΠΑ υπολογίζονται στα 968,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία των Τελών Ταξινόμησης, με τις απαλλαγές να ανέρχονται φέτος στα 247,4 εκατ. ευρώ. Οι ελαφρύνσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανανέωση του στόλου οχημάτων.
Ένα εντυπωσιακό στοιχείο του φετινού προϋπολογισμού είναι η αύξηση στις απαλλαγές για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα. Το κόστος αυτών των ελαφρύνσεων ανήλθε στα 208,1 εκατ. ευρώ, από 133,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει τη στροφή της αγοράς προς τα «καθαρά» οχήματα, ενισχύοντας τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.
Συνολικό κόστος δαπανών ανά κατηγορία φόρου
Διαβάστε ακόμη:
- Κάηκε οριστικά το σενάριο που ήθελε τον Καραμανλή υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- H Deutsche Telekom αφού έδιωξε τον Τσαμάζ, ξήλωσε και όλο το επιτελείο του στον ΟΤΕ
- Ιντραλότ: Το ταξίδι στη Νέα Υόρκη κρύβει εκπλήξεις και φέρνει επιτυχίες, σε όλα τα επίπεδα
- National Geographic: Αυτές είναι οι 20 καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς