Έντονο προβληματισμό σε επενδυτές αλλά και επαγγελματίες της αγοράς έχει φέρει η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου εσχάτως, καθώς χθες Πέμπτη συμπληρώθηκαν πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις, κάτι που είχε να γίνει ενάμιση χρόνο, από το Μάρτιο του 2023, ενώ η αγορά κλείνει πτωτικά στις εφτά από τις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις.
Η συνολική εικόνα της αγοράς δεν είναι καλή, οι συναλλαγές είναι μειωμένες συγκριτικά με τα πρότερα στάνταρ του έτους και γενικώς καταγράφεται μια φθορά αποτιμήσεων με διαρκείς πιέσεις σε μετοχές όλων των κεφαλαιοποιήσεων.
Η τρέχουσα εβδομάδα έχει μόνο πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ προβληματίζει και το timing, καθώς είναι η εβδομάδα αμέσως μετά τη ΔΕΘ, που όπως φαίνεται, δεν έδωσε κάτι καινούριο στην αγορά, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δεν ενθουσίασαν την επενδυτική κοινότητα.
Σύμπτωση ή… όχι, η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε η δεύτερη χειρότερη επίδοση σε τζίρο φέτος, με 58,48 εκατ. ευρώ, με την αμέσως μικρότερη να έχει γίνει μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου με 53,4 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, στις τέσσερις συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά τη ΔΕΘ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει πτώση 2,51%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) υποχωρεί κατά 2,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 3,50%.
Η αγορά συνεχίζει να προβληματίζει να μέγιστα επενδυτές αλλά και επαγγελματίες, καθώς σε μια συγκυρία που δεν λείπουν οι επιχειρηματικές και οικονομικές εξελίξεις, με (καλές) ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, μερίσματα και άλλα, εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα φθοράς, με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και διαρκείς ρευστοποιήσεις σε blue chips αλλά και τίτλους μεσαίας αποτίμησης.
Πλέον, τα κέρδη από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 8,80% μολονότι στα τέλη Μαΐου είχε φτάσει έως το +16,21%, ενώ στον τραπεζικό δείκτη η απόδοση έτους μειώθηκε στο +14%, παρ’ ότι είχε φτάσει έως το +27% στις 23 του περασμένου Ιουλίου.
Η αξία συναλλαγών, μολονότι χθες ανήλθε στα 131,6 εκατ. ευρώ, λόγω της εκτόξευσης όγκων και τζίρων στις τράπεζες που διακίνησαν 85,1 εκατ. ευρώ, έχει παγιωθεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς στις 19 συνεδριάσεις από τις 19 Αυγούστου, μόλις σε τρεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι μέσες συναλλαγές το πρώτο 8μηνο ήταν στα 131 εκατ. ευρώ.
Αυτό δείχνει ότι τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια έχουν παγώσει τις πρωτοβουλίες τους, ενώ ασφαλώς ρόλο στη συρρίκνωση των συναλλαγών παίζει το επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα, που θα «σηκώσει» μεγάλα κεφάλαια από το σύστημα, ενώ πάρα πολλοί είναι οι εγχώριοι (μικρο)επενδυτές που στοχεύουν να συμμετάσχουν.
Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ κάθε άλλο παρά ενέπνευσαν την αγορά και τους επενδυτές, σε μια συγκυρία μάλιστα που υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις, υπάρχουν deals, ανακοινώνονται καλά αποτελέσματα ενώ οι εισηγμένες θα μοιράσουν μερίσματα που ενδέχεται να φτάσουν, μετά από 15 χρόνια, τα 4 δισ. ευρώ.
Ως γνωστόν, η αγορά έχει τους δικούς της κώδικες ανάγνωσης των εξελίξεων, διαβάζει με το δικό της τρόπο τις όποιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στέκεται με σκεπτικισμό σε οποιεσδήποτε παροχές που συνεχίζουν να «εθίζουν» την κοινωνία στο μοντέλο του κράτους – πατερούλη.
Σε πιο διευρυμένο επίπεδο, κάποιοι χρηματιστές επισημαίνουν ότι γενικότερα, από τις ευρωεκλογές και εντεύθεν, ήτοι από τις 9 Ιουνίου έως σήμερα, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει στασιμότητα, μείωση συναλλαγών και περιορισμό του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η αγορά αυτούς τους τρεις μήνες μετά τις ευρωεκλογές, δεν έχει καταφέρει να υπερβεί – επί μακρόν – το όριο των 1.450 μονάδων, παρ’ ότι τον Ιούλιο έκανε κίνηση έως τις 1.482,43 μονάδες (κλείσιμο Δευτέρας 22 Ιουλίου).
Από τις ευρωεκλογές και μετά, ήτοι από τις 9 Ιουνίου 2024, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κατά 3,53%, o FTSE 25 χάνει 3,71%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 6,61%.
Η Πειραιώς και η Intracom
Χθες, στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Πειραιώς Financial που διακίνησε 36,4 εκατ. ευρώ μέσω 9,34 εκατ. τεμαχίων, ακολούθησε η Εθνική με 20,3 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 20 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να μένει χαμηλά με συναλλαγές 7,9 εκατ. ευρώ.
Ο περισσότερος τζίρος της Πειραιώς έγινε μέσω πακέτων, ενώ συνολικά οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφτασαν τα 39,7 εκατ. ευρώ, ενώ όλα (πλην ενός μικρού πακέτου στη Cenergy) έγιναν στον τραπεζικό κλάδο.
Στο χώρο του Large Cap καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο άνω του +0,83%, ενώ στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 2% δέχτηκαν οι ΔΕΗ, Εθνική και Aegean Airlines, με τις Τιτάν και Autohellas να υποχωρούν άνω του 1%.
Στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κέρδη 2,72% είχε η Quest Συμμετοχών, στο +1,18% η Fourlis και +1,01% η Intrakat, ενώ πιέστηκε (ξανά) η Intracom Holdings χάνοντας 2,30% με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας.
Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων διαδόσεων για την υγεία του επικεφαλής του ομίλου, η μετοχή της Intracom Holdings έφτασε να χάνει άνω του 6,30% ενδοσυνεδριακά, ενώ έκλεισε τελικώς με πτώση 2,71%.
Μάλιστα χθες απώλεσε τα 3 ευρώ, ενώ χάνει περίπου 1,40 ευρώ ανά μετοχή από τα υψηλά των 4,3350 ευρώ που βρέθηκε στις 20 του περασμένου Φεβρουαρίου.
Διαβάστε ακόμη
-
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – Συνέντευξη: Ο πιλότος που απογείωσε την τοπική αυτοδιοίκηση μιλά στο Radar0
-
ΣΕΦ: Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου
-
Κρήτη: Έγκυος 8 μηνών έσυρε τον χορό σε πανηγύρι και όλοι την χειροκροτούσαν
-
Lamda Development – Ελληνικό: Oι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ