Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου τόσο για το αφήγημα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ όσο και για μία σειρά πρωτοβουλιών που είναι αναγκασμένη να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών. Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία είναι βαρύ και ασήκωτο.

Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν αλλά οι βουλευτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην κοινωνία μυρίζει μπαρούτι. Στον αντίποδα ο Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για στοχευμένες παροχές και επιδοτήσεις. Ο πρωθυπουργός καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό και γι’ αυτό έχει ζητήσει ολοκληρωμένες προτάσεις για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στην κρίσιμη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου αμέσως μετά τον 15Αύγουστο.

Σε επίπεδο πολιτικού σχεδιασμού έχει αποφασιστεί περιοδεία κλιμακίου υπουργών σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αυτό που απομένει είναι να προσδιοριστούν οι εξαγγελίες που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, οι οποίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε θεσμικά ζητήματα δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ζητούμενο είναι να μην πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκθεση με άδεια χέρια. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε εξαγγελίες που έχουν σχέση με τους αγρότες, οι οποίοι απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις στη διάρκεια της Έκθεσης. Ειδικά οι αγρότες της Θεσσαλίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις αποζημιώσεις έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις αμέσως μετά τον Αύγουστο.

Ένα μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού θα αφορούν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γι’ αυτό στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μετά τον 15Αύγουστο θα συμμετέχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Δεδομένη θεωρείται και η συμμετοχή του Θόδωρου Σκυλακάκη προκειμένου να εξειδικευτούν οι πρωτοβουλίες για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που αναμένεται να είναι κυρίαρχο ζήτημα τον Σεπτέμβριο.

Πάντως η κυβέρνηση έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα υπουργών που προτείνουν να ανοίξει το πουγκί και να δοθούν παροχές, γιατί μεγάλα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Το δεύτερο στρατόπεδο, που εκπροσωπείται από τους Κωστή Χατζηδάκη, Αλέξη Πατέλη και Άκη Σκέρτσο, είναι κατά της παροχολογίας και υπέρ των θεσμικών αλλαγών που είναι ανέξοδες.

Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Αυγούστου.

Στο Μαξίμου αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού το Φθινόπωρο. Όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, πρώτα θα περιμένουν τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει το timing των αλλαγών στην κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: