Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», που συντονίζεται και εποπτεύεται από το  Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι ένας θεσμός που συμπληρώνει εφέτος πέντε χρόνια επιτυχούς εφαρμογής και είναι ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος, πέρα από την ενίσχυση της αλληλεγγύης, έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας.

Προάγεται δηλαδή στην νέα γενιά η υγιεινή, μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Απευθύνεται σε 185.311 μαθητές Δημοτικών

Την τρέχουσα σχολική χρονιά το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 185.311 μαθητές Δημοτικών Σχολείων οι οποίοι φοιτούν σε 1.353 σχολικές μονάδες 74 Τμημάτων του Προγράμματος στα οποία περιλαμβάνονται 90 Δήμοι και 4 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Εφέτος, παρόλο που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η αρμόδια υφυπουργός κ. Δ. Μιχαηλίδου στηρίζει τον θεσμό, ενώ βρισκόμαστε στο τέλος τη σχολικής χρονιάς, μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων, έχουν γίνει αιτία να αποκλειστούν πλήρως από το πρόγραμμα οι μαθητές πέντε περιοχών της χώρας (Βόλος, Κομοτηνή, Νεάπολη-Συκιές, Ωραιόκαστρο και Άβδηρα). Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά σε περίπου 11.000 μαθητές που μέχρι στιγμής φαίνεται να στερούνται μιας παροχής η οποία καλύπτει μια ουσιαστική τους ανάγκη αφού εντάσεις μεταξύ ενδιαφερόμενων εταιρειών έχουν βάλει “πάγο” στις διαδικασίες.

Ο ΟΠΕΚΑ , ως εντολοδόχος του υπουργείου Εργασίας αναλαμβάνει να υλοποιήσει το πρόγραμμα.