Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει για τα σχολεία, το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων και το πόσο θα παραμείνουν ίδια τα πρωτόκολλα.

«Αν και εφόσον υπάρχει έξαρση, αν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το αν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε».

Αυτό είχε τονίσει η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή, πριν από δύο εβδομάδες.

Και όπως είχε εξηγήσει η κ. Μακρή, «είμαστε σε στενή επαφή με τους ειδικούς. Είχαμε πολύωρες συζητήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, πολλές φορές ξεπερνούσαν και τις τρεις ώρες για να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Μάλιστα, σήμερα πολλοί ειδικοί τοποθετήθηκαν σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Γώγος: «Τίποτα δεν είναι παγιωμένο, είναι πρωτόκολλο κίνησης»

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα σχολεία.

Όπως τόνισε, «τίποτα δεν είναι παγιωμένο, υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρωτόκολλο κίνησης, ένα πρωτόκολλο για να ξεκινήσει η εκπαίδευση».

«Μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διασπορά του ιού. Κάτω από 50% δεν μπορεί να λειτουργήσει μια τάξη. Υγειονομικά μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και ίσως το κάνουμε αργότερα αν η διασπορά είναι μεγάλη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.

«Δεν βλέπουμε ακόμα κάποια επιδείνωση, διότι ζούμε την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση και πολλά τεστ», είπε.

Και επεσήμανε ότι «η προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά».

Βατόπουλος: «Αν δούμε ότι αυτό δεν… περπατάει, θα τροποποιηθεί»

Στα σχολεία και τα πρωτόκολλα που ισχύουν αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην κλείνουν τα σχολεία. Πέρυσι το κύριο εργαλείο που είχαμε, ήταν τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό λειτούργησε τα δύο πρώτα χρόνια αλλά είναι κακό για τη λειτουργία», τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Βατόπουλος, επισημαίνοντας πως «έχουμε τα test και τα εμβόλια».

Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Βατόπουλος «το 50% συν 1 έχει να κάνει με το λειτουργικό, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Το ευκολότερο θα ήταν ότι με δύο κρούσματα κλείνουν τα σχολεία. Προσπαθούμε με τα test να εντοπίζονται τα κρούσματα. Αν δούμε ότι αυτό δεν περπατάει, θα τροποποιηθεί η στρατηγική».

Σαρηγιάννης: «Έχουμε προσομοιώσεις για κλείσιμο αν περάσουμε το 36%»

«Δεν θεωρώ πως τα παιδιά είναι στόχος της μετάλλαξης Δέλτα, αυτό που κάνει αυτή η μετάλλαξη είναι ότι είναι πολύ μεταδοτική, πολύ μολυσματική και άρα ευνοεί τη μετάδοση σε αυτούς που κάνουν πιο πολλές επαφές ή είναι αθωράκιστοι», εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο κ. Σαρηγιάννης, από την πλευρά του.

«Τα παιδιά είναι αθωράκιστα καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Ειδικά το καλοκαίρι είχαν πολλές επαφές, άρα ο ιδανικός στόχος για μια μετάλλαξη που είναι περισσότερο μολυσματική. Άρα μόλις αλλάξουν οι συνθήκες, θα αλλάξει αυτή η εικόνα», προσέθεσε.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0KVMz-2Yhg

Και όπως εξήγησε, «έχουμε έναν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων στα παιδιά αλλά θα δούμε κρούσματα να ανεβαίνουν και στους ενήλικες και σε πιο ευπαθείς ομάδες, ειδικά όταν είναι αθωράκιστοι».

Αναφορικά με τα παιδιά, το άνοιγμα των σχολείων και τα πρωτόκολλα που ισχύουν, είπε πως «είναι η σωστή επιστημονικά στάση να λένε ότι θα αναθεωρηθεί το πρωτόκολλο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση», επισημαίνοντας πως «έχουμε κάνει προσομοιώσεις που δείχνουν ότι ίσως να ήταν καλύτερο να συζητάμε για κλείσιμο μιας τάξης όταν περάσουμε το 36%».

«Αν θέλουμε να έχουμε το λειτουργικό σχήμα με τα μισά παιδιά στην τάξη, τότε στο 36% θα έχουν νοσήσει περίπου τα μισά. Αλλά θα το δούμε στην πράξη την επόμενη εβδομάδα, εμείς το βλέπουμε στον υπολογιστή», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Δείτε ΕΔΩ μέσω του υπουργείου Παιδείας ποια τμήματα είναι σε αναστολή.