Η Μαντόνα ξάφνιασε τους θαυμαστές της δίνοντας στη δημοσιότητα το πρωτότυπο βιντεοκλίπ για το «American Life», παρότι το είχε αποσύρει πριν από 20 χρόνια λόγω του σκληρού περιεχομένου του.

Το πεντάλεπτο βίντεο ξεκινά φαινομενικά φυσιολογικά, με μοντέλα να περπατούν σε μια πασαρέλα με στρατιωτικές στολές, ενώ η Μαντόνα τραγουδά για τη ζωή στο προσκήνιο. Ωστόσο, στη συνέχεια τα μοντέλα ενώνονται με θύματα πολέμου, με το αίμα να ξεχειλίζει στην πασαρέλα.

Το σνομπ κοινό γελά καθώς εκτυλίσσονται σκηνές βίας – ακόμη κι όταν αιματοβαμμένα σώματα σέρνονται στη σκηνή χωρίς τα άκρα τους.

Σοκάρει το βιντεοκλίπ της Μαντόνα

Στη συνέχεια, εικόνες πραγματικών θυμάτων πολέμου αρχίζουν να παίζουν στην οθόνη προτού η Μαντόνα μπουκάρει από τα παρασκήνια με ένα «τανκ», σκοτώνοντας τελικά το πλήθος με μια χειροβομβίδα.

Γιατί είχε κοπεί πριν από 20 χρόνια

Το σοκαριστικό βιντεοκλίπ είχε σκοπό να προκαλέσει σχόλια για τη συνεχιζόμενη αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, αναμειγνύοντας την υψηλή ραπτική με τη βιαιότητα του πολέμου. Ωστόσο, αφού αντιμετώπισε αντιδράσεις πριν καν προβληθεί, η «Magde» αποφάσισε να κυκλοφορήσει αντ’ αυτού μια εξαιρετικά λογοκριμένη έκδοση του βίντεο «American Life».

Εκείνη την εποχή, εξήγησε ότι η αρχική έκδοση «γυρίστηκε προτού ξεκινήσει ο πόλεμος» και δεν πίστευε πως θα ήταν «κατάλληλο να προβληθεί» – παρότι είχε ήδη προβληθεί στο εξωτερικό.

«Λόγω της ασταθούς κατάστασης του κόσμου και από ευαισθησία και σεβασμό προς τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες υποστηρίζω και για τις οποίες προσεύχομαι, δεν θέλω να διακινδυνεύσω να προσβάλω κάποιον που μπορεί να παρερμηνεύσει το νόημα αυτού του βίντεο» είχε δηλώσει.

Και πάλι, όμως, η ατρόμητη ποπ σταρ άφησε εκτός του βιντεοκλίπ που έδωσε στη δημοσιότητα μερικές αμφιλεγόμενες στιγμές – όπως ένα ομοίωμα του Τζορτζ Μπους που πιάνει μια χειροβομβίδα και ανάβει το τσιγάρο του με αυτήν στο τέλος.

Υπενθυμίζεται πως η «βασίλισσα της ποπ», Μαντόνα, πρόκειται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι την περιοδεία «The Celebration Tour», η οποία τιμά τις τέσσερις δεκαετίες της στη μουσική.

Διαβάστε περισσότερα