Ήταν η Ντόλεϊ Μάντισον, η σύζυγος του τέταρτου προέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Μάντισον, που αντιλήφθηκε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του κοινού για τις ενδυματολογικές επιλογές μιας Πρώτης Κυρίας, ήδη από τη δεκαετία του 1810.

Περίπου 200 χρόνια μετά, το ενδιαφέρον αυτό παραμένει αμείωτο με τις εμφανίσεις των Πρώτων Κυριών να συζητιούνται από τα media, όχι μόνο για την κομψότητά τους και για το inspo που χαρίζουν, αλλά και ως αποκρυπτογράφηση του χαρακτήρα τους -και γιατί όχι και των συζύγων τους;

Πρόσφατα μάλιστα η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας βρέθηκε στο επίκεντρο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων αναφορικά με τη γκαρνταρόμπα της καθώς φέρεται να χρηματοδοτείται από δωρητές.

Ωστόσο όπως αναφέρει η Telegraph, η Βικτόρια Στάρμερ, από τότε που ο σύζυγός της ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα, χρησιμοποιεί αναμφίβολα τα ρούχα της για να στείλει μηνύματα -είτε αν αυτά έχουν πληρωθεί από την ίδια, είτε από άγνωστες πολιτικές δωρεές. Η βρετανική εφημερίδα με αφορμή τα δημοσιεύματα για την Lady Starmer, κάνει μία ανασκόπηση στις ενδυματολογικές επιλογές πέντε Πρώτων Κυριών, μεταξύ των οποίων είναι η Βικτόρια Στάρμερ, η Μπριζίτ Μακρόν, η Τζιλ Μπάιντεν, η Γιόκο Κισίντα και η Ολένα Ζελένσκα.

Το κόστος του ντυσίματος των Πρώτων Κυριών του κόσμου

Βικτόρια Στάρμερ, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι εμφανίσεις της Βικτόρια Στάρμερ αποτελούν ωδή στο power dressing. Επιλέγει έντονα χρώματα που συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους δείχνοντας μία προτίμηση στο κόκκινο, το μπλε και το λευκό. Συγκεκριμένα η εμφάνιση για την άφιξή της στην Downing Street περιλάμβανε ένα λευκό σακάκι 353 ευρώ και ένα κόκκινο midi φόρεμα 329 ευρώ από το Me+Em, το οποίο φέρεται να προκάλεσε αύξηση 300% στην επισκεψιμότητα του ιστότοπου.

Ωστόσο η ίδια υποστηρίζει και μικρές βρετανικές μάρκες. Για την εμφάνισή της στο Συνέδριο Εργασίας στο Λίβερπουλ επέλεξε ένα μπλουζάκι μόκα 43 ευρώ και ένα φαρδύ ναυτικό παντελόνι 119 ευρώ από την τοπική μάρκα By Elleven. Για να παρακολουθήσει τον πρωθυπουργό στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, φόρεσε ένα φόρεμα της σχεδιάστριας Edeline Lee, το μοντέλο «Echo», αξίας 1,321 ευρώ.

Σε στιλ πουκαμίσας, το φόρεμα «Echo» ξεχωρίζει με τα λευκά κουμπιά του και την εντυπωσιακή ζώνη με γραφική αγκράφα, ενώ η προσεκτικά επιλεγμένη απόχρωση του κόκκινου συνδέεται άψογα με το χρώμα του Εργατικού Κόμματος.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις, η Lady Starmer έχει φορέσει δανεικά κομμάτια από τη συλλογή της Edeline Lee σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως όταν βρέθηκε στην πρώτη σειρά της επίδειξης μόδας του οίκου νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η ομάδα της σχεδιάστριας τόνισε στα ΜΜΕ ότι το σύνολο που επέλεξε η Starmer για την Εβδομάδα Μόδας ήταν δανεικό, με φόντο την αντιπαράθεση για τα δωρεάν δώρα που δέχθηκαν οι Starmers από τον μεγάλο υποστηρικτή του Εργατικού Κόμματος, λόρδο Alli.

Μπριζίτ Μακρόν, Γαλλία

Στη Γαλλία, οι Πρώτες Κυρίες φέρεται άτυπα να υποστηρίζουν τους κορυφαίους Οίκους μόδας της χώρας τους, είτε παρακολουθώντας τα σόου τους, είτε τιμώντας τους σχεδιαστές φορώντας δημιουργίες τους. Αυτό συμβαίνει από την δεκαετία του 1960 και την εποχή της Claude Pompidou, η οποία ήταν τακτική πελάτισσα της Chanel και καλή φίλη του Karl Lagerfeld.

Σήμερα, η 71χρονη Μπριζίτ Μακρόν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή για την αγάπη της στη Louis Vuitton και τον σχεδιαστή Nicolas Ghesquière. Αν και το signature look της αποτελείται από στενά τζιν και power blazers, ο στιλίστας της Mathieu Barthelat Colin, το βελτίωσε αρκετά.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εβδομάδας μόδας στο Παρίσι, η Μπριζίτ Μακρόν όχι μόνο κάθισε στην πρώτη σειρά του Louis Vuitton, αλλά και του Balmain και του Dior, και μάλιστα έκανε μία σύντομη εμφάνιση σε ένα πρόσφατο επεισόδιο της σειράς «Emily in Paris» κρατώντας την αγαπημένη της τσάντα Lady Dior των 4,552 ευρώ.

Τζιλ Μπάιντεν, ΗΠΑ

Ενώ η Μελάνια Τραμπ ήταν γνωστή για το επώνυμο γούστο της και η Μισέλ Ομπάμα για την υπεράσπιση των ανερχόμενων Αμερικανών σχεδιαστών, η Τζιλ Μπάιντεν δεν έχει επιδείξει μια τόσο ισχυρή αρχοντική ταυτότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του συζύγου της στην εξουσία.

Ένα brand που φορούσε σταθερά ωστόσο ήταν ο Ralph Lauren, -του οποίου το fashion show παρακολούθησε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα. Η Τζίλ Μπάιντεν πόζαρε δίπλα σε A-listers για φωτογραφίες με ένα custom μαύρο κοστούμι του σχεδιαστή, με αξεσουάρ με μια διαμαντένια καρφίτσα.

Η Telegraph σημειώνει ότι η ίδια κατά καιρούς στρέφεται στον Ralph για δημιουργίες custom made ενδυμάτων προκειμένου να τα φορέσει σε ειδικές περιστάσεις, όπως το σύνολο με μπλε φούστα που φορούσε για τη στέψη του βασιλιά Charles III και το baby blue sequin φόρεμα που φόρεσε στο πρόσφατο Democratic National Convention.

Γιόκο Κισίντα, Ιαπωνία

Η Πρώτη Κυρία της Ιαπωνίας από το 2021, είχε περιορισμένες ευκαιρίες για να επιδείξει το φανταχτερό της savoir-faire διεθνώς – αν και όταν το έκανε, οι ενδυματολογικές της επιλογές ήταν μια ωδή στην κομψότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν πέρυσι, όταν φόρεσε ένα custom πράσινο saree για τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία. Ξεκάθαρα γνώστης της διπλωματικής ένδυσης, έδειξε παρόμοια φινέτσα όταν επισκέφτηκε τις ΗΠΑ τον Απρίλιο, φορώντας ένα παραδοσιακό ιαπωνικό κιμονό.

Επίσης εντυπωσίασε με ένα μωβ φόρεμα για το γκαλά της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο που παρευρέθηκε με τον σύζυγό της, το οποίο συμπλήρωνε τέλεια το φόρεμα Oscar de la Renta με παγιέτες της Jill Biden σε παρόμοια απόχρωση. Τέλος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η αγαπημένη της καθημερινή τσάντα είναι μια Bayswater 1.312 ευρώ της Mulberry.

Ολένα Ζελένσκα, Ουκρανία

Η σχέση της Ουκρανής Ολένα Ζελένσκα με τη μόδα είναι περίπλοκη. Το 2022, η εμφάνισή της ως σταρ του ψηφιακού εξωφύλλου για τη Vogue πυροδότησε πολλές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το γεγονός ότι έχει μια στιλίστρια στο επιτελείο της, τη Natalia Kamenska, έχει επίσης ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε μια εποχή που οι συμπατριώτες της έχουν πιο σημαντικά ζητήματα για να ανησυχούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για να επιδείξει το ταλέντο της ανερχόμενης βιομηχανίας μόδας της Ουκρανίας από τη Ζελένσκα– κάτι που ξεκίνησε πολύ πριν την έφοδο του Πούτιν στη χώρα.

Χρησιμοποιώντας τη μόδα για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της, όχι μόνο επιλέγει τοπικούς σχεδιαστές όπως «The Coat», «Gunia» και «AMG», αλλά και συγκεκριμένα κομμάτια που παραπέμπουν στην ξεχωριστή ιστορία της Ουκρανίας, ξεχωριστά από τη Ρωσία. Όπως για παράδειγμα το vyshyvanka, ένα είδος παραδοσιακού κεντημένου πουκάμισου που συμβολίζει την Ουκρανία, το οποίο φόρεσε για την Εθνική Ημέρα Vyshyvanka το 2022.

Η Ζελένσκα, επίσης επιλέγει να ντύνεται με τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, το μπλε και το κίτρινο – ένα τέχνασμα που σίγουρα κάθε Πρώτη Κυρία χρησιμοποιεί για να εντυπωσιάσει το κοινό.

Διαβάστε ακόμη: