Την ώρα που η Εκθεση Ντράγκι έχει ανοίξει τη συζήτηση στην Ευρώπη για την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική, στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία ενός πλαισίου με παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στη βιομηχανία, με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη συμβολή της τελευταίας στο ΑΕΠ και εντέλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ολοκληρωμένο σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, και το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει δημοσίως στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες με ζητούμενο το μεγαλύτερο αποτύπωμα της βιομηχανίας στην οικονομία, τη σύνδεσή της με την έρευνα και την καινοτομία για την παραγωγή καινοτόμων, ανταγωνιστικών προϊόντων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου αύξηση των εξαγωγών.
Ο πρώτος είναι η εξειδίκευση της βιομηχανικής στρατηγικής, τόσο σε επίπεδο κλάδων όσο και σε επίπεδο Περιφερειών, πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» τα κίνητρα και οι δράσεις που θα ενεργοποιηθούν. Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης εξηγούσαν ότι στόχος της στρατηγικής είναι η ενδυνάμωση ακόμα περισσότερων κλάδων της βιομηχανίας που έχουν δείξει ήδη τη δυναμική τους, όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, για την οποία προωθείται το πρόγραμμα του επενδυτικού clawback με 200 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας παράλληλα την έρευνα και την καινοτομία που παράγουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Επίσης, μεταξύ των κλάδων που αναμένεται να υποστηριχθούν σημαντικά λόγω των προοπτικών και της δυναμικής που εμφανίζουν είναι τα μέταλλα, τα ορυκτά, η ναυπηγική βιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων στην κατεύθυνση της διατροφικής ασφάλειας, η μεταποίηση γενικότερα με έμφαση στις καινοτόμες δράσεις καθετοποίησης. Σημείο-κλειδί επίσης θα είναι οι Περιφέρειες, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης αναγνωρίζει πως είναι άλλες οι ανάγκες και διαφορετική η σημασία μιας βιομηχανικής επένδυσης σε τόπους π.χ. που δεν έχουν τουρισμό.
Αυτός ήταν και ένας λόγος που ο κ. Θεοδωρικάκος έχει εντείνει τις επαφές και την επικοινωνία του με παραγωγικούς φορείς ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα και κάνοντας «αυτοψίες» σε βιομηχανικά πάρκα, όπως την περασμένη εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Αλεξανδρούπολη.
Ο δεύτερος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η γραφειοκρατία στην προσέλκυση επενδύσεων. Με έναυσμα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις σε 15 συγκεκριμένες διαδικασίες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, για τις οποίες το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο και την τελική ευθύνη, ετοιμάζεται τομή στον τρόπο υποδοχής και χειρισμού των επενδυτικών σχεδίων που αιτούνται ένταξη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, από τις στρατηγικές επενδύσεις έως τον Αναπτυξιακό Νόμο. Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασιστεί η Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων να γίνει σταδιακά ο μοναδικός φορέας που θα υποδέχεται τους φακέλους των επενδυτικών σχεδίων από ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα εάν μία εταιρεία ελληνική π.χ. θέλει να υποβάλει επενδυτικό σχέδιο για να υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα που κάνουν οι ξένοι επενδυτές. Δηλαδή, να περάσει πρώτα από το Enterprise Greece που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες, σε πρώτη φάση οι ελληνικές εταιρείες θα απευθύνονται απευθείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των κατάλληλων προγραμμάτων που θα βοηθήσουν στην προώθηση των επενδύσεων στη βιομηχανία, ιδίως καθώς εισερχόμαστε χρονικά στην τελική φάση του Ταμείου Ανάκαμψης, απ’ όπου σήμερα αντλείται σημαντική και φθηνή χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου με νέα εργαλεία και έμφαση στη βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί η δυστοκία της τελευταίας διετίας. Οι σοβαρές παρεμβάσεις αναμένεται να κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης των καθεστώτων ενισχύσεων, που σήμερα τυπικά φθάνουν τα 12 αλλά έχουν «τρέξει» μόλις 4 (Μεταποίηση δύο κύκλοι, Τουρισμός δύο κύκλοι, 360 ένας κύκλος, Αγροδιατροφή ένας κύκλος). Κι αυτά με καθυστερήσεις ελλείψει κεφαλαίων!
Σημειωτέον πως για να τρέξει ο σημερινός Αναπτυξιακός Νόμος όπως έχει στηθεί απαιτούνται 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο στην περίπτωση που «έτρεχε» έστω ένας κύκλος των 150 εκατ. ευρώ από κάθε καθεστώς ενίσχυσης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μειωθούν τα καθεστώτα ενισχύσεων και να επικεντρωθούν κυρίως σε επενδύσεις στη μεταποίηση, στη βιομηχανική παραγωγή και τη διασύνδεσή τους με την έρευνα και ανάπτυξη. Βασικότερο δε εργαλείο ενίσχυσης θα είναι πλέον οι φοροαπαλλαγές ως διασφάλιση ότι οι επενδυτές είναι σοβαροί και προσμένουν οφέλη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Την ίδια ώρα, οι πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν πως οι διαπιστωμένες υποχρεώσεις από τους παλαιότερους Αναπτυξιακούς Νόμους που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ αλλά και τα προγράμματα του τρέχοντος Αναπτυξιακού Νόμου που έχουν κλείσει θα ικανοποιηθούν μέσω ενός προγραμματισμού που ήδη σχεδιάζεται.
Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ποιότητας των υποδομών μέσω της πιστοποίησης. Κάτι που σύμφωνα με πηγές από το υπ. Ανάπτυξης αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της υλοποίησης επενδύσεων.
Το νέο σχέδιο θα έρθει να «κουμπώσει» σε δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων. Μία εξ αυτών είναι η αναβάθμιση 20 βιομηχανικών πάρκων ανά τη χώρα προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι που σήμερα λείπουν, και στους οποίους θα μπορούν να κατευθυνθούν βιομηχανικές επενδύσεις. Κι αυτό καθώς οι οργανωμένοι βιομηχανικοί χώροι προσφέρουν υποδομές και απλή διαδικασία αδειοδότησης ώστε να πραγματοποιηθεί η επένδυση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης και σε αυτό έχει υπαχθεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ όχι μόνο για την αναβάθμιση, αλλά και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών χώρων.
Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «b.s.», αναμένεται το προσεχές διάστημα η έγκριση στρατηγικών επενδύσεων συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ στον χώρο της βιομηχανίας με έμφαση στην καινοτομία και την κυκλική οικονομία.
Παράγοντες της βιομηχανίας, πάντως, ερωτώμενοι από το «b.s.» για το μείζον ζήτημα που οι ίδιοι θέτουν ώστε να αυξηθούν οι βιομηχανικές επενδύσεις, απαντούν άμεσα αυτό της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που φαίνεται πως πρέπει να συνδυαστεί ώστε η εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία να μπορεί να υλοποιηθεί.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Moody’s υποβάθμισε για δεύτερη φορά φέτος το Ισραήλ
- Νερό με το σταγονόμετρο στην Αττική – Η διαχρονική απειλή, που οι αρχαίοι πρόγονοι απέδιδαν σε κατάρα του θεού Ποσειδώνα!
- Τουρισμός: Αύξηση 2,3% στις αφίξεις και 2,9% στις διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
- Για τεχνητή πόλωση κατηγορούν Δούκα και Ανδρουλάκη οι υπόλοιποι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ