Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές.

Ο κ. Τσίπρας, σε μια ιδιαίτερα σκληρή ομιλία, κατηγόρησε με σφοδρότητα τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως συντονιστή των υποκλοπών.

«Την κοινωνία την πολιορκεί η ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο και δυστυχώς οι τύχες της κοινωνίας, της Δημοκρατίας, της πατρίδας, βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης όχι μόνο ανίκανης προσκολλημένης σε συμφέροντα αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικής. Γράφει το χρονικό της αποστασίας από τις αρχές και το κράτος δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Κανείς και καμιά μπροστά σε παρόμοια φαινόμενα που απειλούν την εύρυθμη πολιτειακή λειτουργία δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια. Αυτό που συμβάινει δεν αφορά κάποιους συνταγματολόγους ή κάποιους ιδιαίτερα ευαίσθητους για τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αφορά τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό που συμβαίνει μας αφορά όλους. Η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες στη δίνη των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές. Στη δίνη της βαθιάς εκτροπής. Ζει στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου. Δημοσιογράφοι ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου κόμματος, υπουργοί επιχειρηματίες, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν ταπεινωθεί σε στόχους και έγιναν βορά ενός παράνομου εγκληματικού δικτύου που είχε έδρα του το Μέγαρο Μαξίμου και συντονιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Οργάνωσε το δίκτυο των παρακολουθήσεων όχι μόνο για να έχει χρήσιμες πληροφορίες για πολιτικούς του αντιπάλους και τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά να έχει στο χέρι και τους ίδιους, να τους εκβιάζει, να γνωρίζει τις αδυναμίες τους. Το δίκτυο αυτό το οργάνωσε, όχι τώρα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Πήρε από την πρώτη μέρα την ΕΥΠ. Τοποθέτησε έναν δικό του άνθρωπο ως διοικητή της ΕΥΠ που δεν πληρούσε τα κριτήρια. Άλλαξε το νόμο. Φρόντισε να τοποθετηθεί αρμόδια της ΕΥΠ εισαγγελέας η κ. Βλάχου και έχρισε βοηθό εκπληρώσεως τον ανιψιό του για τον συντονισμό αυτού του δικτύου.

Αξιοποίησε τις σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες με προηγμένη τεχνολογία και κατάφερε να διαθέσει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Υποκλέπτει προσωπικές σου στιγμές. Ανοίγει τις κάμερες και παίρνει φωτογραφίες. Για όσους δεν άνοιγαν το κακόβουλο μήνυμα, υπήρχε ο άλλος δρόμος, ο παραδοσιακός, ο νομότυπος, με τις υπογραφές εισαγγελέως. Με πλήρη επίγνωση ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας, υπέγραφε διατάξεις για όποιον της ζητούνταν. Ο κ. Μητσοτάκης ως εγκέφαλος και αρχηγός του δικτύου, προέβη στις πράξεις αυτές, γιατί πέραν όλων των άλλων διακατέχεται και από μια βαθύτατη αλαζονεία. Μεγάλωσε ως πρίγκηπας και νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς. Πίστευε ότι θα είναι ισόβιος και ότι κανείς ποτέ δεν θα τον ελέγξει».

«Κάποιοι τον συμβούλευαν να μην απαντήσεις για την υπόθεση Ανδρουλάκη. Όταν ανακαλύφθηκε η επισύνδεση Ανδρουλάκη άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Ο εγκέφαλος έριξε την ευθύνη στον ανιψιό του και ξεκίνησε την επιχείρηση συγκάλυψης. Το αρχικό σκάνδαλο καλύφθηκε με ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο. Πρόκειται για εκτροπή από τη δημοκρατική τάξη. Έχουν νοοτροπία συμμορίας που έχει ως νόμο την ομερτά. Στην αρχή μιλήσατε για προϊόντα μυθοπλασίας και μύθους του Αισώπου, θέσατε υπό διωγμό τη δημοσιογραφία. Ύστερα κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων υποχρεωθήκατε να παραδεχτείτε υποκλοπές, τις οποίες υποβαθμίσετε σε παρατυπία ή νόμιμη επισύνδεση που δεν έπρεπε όμως να είχε συμβεί. Και αφού ήταν νόμιμες γιατί δεν θα τις επέτρεπε;», διερωτήθηκε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανάφερε:

«Στο τέλος ο ίδιος ο πρωθυπουργός έριξε όλο το βάρος της εξουσίας του, που του εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, για να συσκοτίσει το σκάνδαλο. Το δράμα των υποκλοπών συνοδεύτηκε από την κωμωδία της Επιτροπής. Ήθελε να επιβάλει την εκτροπή ως κανονικότητα. Με διαρκή ντροπιαστική συμπεριφορά κάθε φορά που έπρεπε δημόσια να τοποθετηθεί για το θέμα.

Επί έξι μήνες λέει συνειδητά ψέματα ότι δήθεν δεν γνώριζε, ότι δήθεν δεν έγιναν ποτέ παρακολουθήσεις. Στις συνεντεύξεις του, στη Βουλή, σε δημόσιες δηλώσεις κάνει τον ανήξερο. Ψέματα είπε και στην τελευταία συνεδρίαση στη Βουλή. Σε ένα ερώτημα δεν απάντησε. Δανείστηκε τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, έληξε τη συνεδρίαση πριν την ώρα της και το έβαλε στα πόδια. Προτίμησε να ταπεινωθεί από το να απαντήσει. Με επιμονή του έθεσα το ερώτημα. Αν αποδειχτεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε Χατζηδάκη και Φλώρο, θα παραιτηθείτε; Αντί να μου απαντήσει ευθέως ότι δεν υπάρχουν τέτοιες παρακολουθήσεις, το έβαλε στα πόδια.

Γιατί επέλεξε αυτό; Γιατί ως εγκέφαλος του παρακράτους γνώριζε ποιους άκουγε. Δεν ήθελε ότι θα δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί, γιατί κάθε εβδομάδα είναι κέρδος για τον ίδιο. Έφτασε στα άκρα με τα απόρρητα, τις απειλές και τη φίμωση. Είναι εγκέφαλος και εντολέας του παρακράτους.

Ακόμα και όταν άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ, τυφλωμένος από τη δύναμη της εξουσίας, πίστεψε ότι έχει τη δύναμη να συγκαλύψει τα πάντα. Δεν υπολόγισε ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου, ότι υπάρχουν ακόμα δημόσιοι λειτουργεί που βάζουν το καθήκον πάνω από τους εκβιασμούς και τις απειλές. Υπάρχουν άνθρωποι ευσυνείδητοι και έτυχε ο Μητσοτάκης να πέσει πάνω σε έναν από αυτούς. Που έπραξε το καθήκον του. Και πως αντιμετωπίζετε αυτόν τον άνθρωπο; Με χυδαιότητα, ύβρεις και επιθέσεις.

Είναι ντροπή αυτό που κάνετε απέναντι σε έναν ανώτατο δικαστικό που κάνει το καθήκον του. Γιατί πάνω απ’ όλα υπάρχει το Σύνταγμα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Χάρη στο γεγονός ότι η χώρα παραμένει κράτος δικαίου και υπάρχουν λειτουργοί που κάνουν το καθήκον τους. Δεν θα μιλούσαμε γι αυτό το δυσάρεστο θέμα με αποκαλύψεις δημοσιογράφων, αλλά στη βάση αποδείξεων.

Όσοι αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος από την ΑΔΑΕ, ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Είχε τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η ΑΔΑΕ μετά από αίτημα που κατέθεσα μετά την επίσκεψή μου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εμπλούτισα το αίτημά μου αυτό, στις 28 Δεκεμβρίου. Ο φάκελος αυτός περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους Μητσοτάκη. Περιέχει το ξεγύμνωμα του παρακράτους, το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση να διαλύσουμε. Στις 28 Δεκεμβρίου και ενώ ήταν γνωστό ότι στα αρχεία των παρόχων είχε ήδη ευρήματα επισυνδέσεων πέραν Ανδρουλάκη και Κουκάκη και για Κύρτσο και Τέλογλου, ζήτησα επισήμως, γραπτώς να διεξαχθεί έλεγχο ώστε να δει αν ετέθη σε επισύνδεση ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Φλώρος , ο αρχηγός ΓΕΣ Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο πρώην και νυν επικεφαλής διεύθυνσης εξοπλισμών.

Η απάντηση που έλαβα ήταν 6 στα 6. Για όλους ευρέθησαν επισυνδέσεις της ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη. Έτσι φτάσαμε στον αριθμό 10 επισήμως. Από την αρμόδια επιτροπή του κράτους, υπάρχουν ευρήματα. Και έρχομαι να πω και πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Για τον υπουργό του, τον κ. Χατζηδάκη, τον στόχο της ΕΥΠ, τα ευρήματα αφορούν διατάξεις που εκδόθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2021. Τον παρακολουθούσαν για οχτώ μήνες με διατάξεις που η αρμόδια εισαγγελέας υπέγραφε ανά δύο μήνες. Που σημαίνει ότι η κ. Βλάχου υπέγραψε τουλάχιστον 4 διατάξεις για παρακολούθηση του τότε υπουργού Ενέργειας και σήμερα Εργασίας. Η ΕΥΠ Μητσοτάκη άκουγε τους αρχηγούς του στρατεύματος για περίπου 2 χρόνια. Η αρμόδια εισαγγελέας έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις ακόμα και για τους δύο αρχηγούς.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι. Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθούνται οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας. Το ερώτημα είναι, ήταν οι αρχηγοί του στρατεύματος, επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Ύποπτοι για κατασκοπεία; Τότε γιατί έμειναν στη θέση τους; Η κ. Βλάχου, που μας είπε ότι έχει ανέλεγκτη κρίση, που έχει υπογράψει δεκάδες διατάξεις είναι και αυτή μέλος αυτού του δικτύου; Τότε γιατί βρίσκεται ακόμα στη θέση της; Μια επικίνδυνη εισαγγελέας που κάνει κατ’ εξακολούθηση κατάχρηση εξουσίας μένει στη θέση της με επιμονή Μητσοτάκη.

Για όλα αυτά υπάρχει μόνο μια λέξη. Ζόφος και παρακμή. Και είναι δύο φορές ζόφος όταν διαπράττονται εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια. Αν μπορείτε να τα καταπιείτε, καλώς να τα καταπιείτε. Είτε γιατί κάποιοι εκβιάζεστε, είτε γιατί κάποιοι σκέφτονται την επανεκλογή τους, είτε επειδή θέλετε να αφήσετε μόνο το Μητσοτάκη να πιει το ποτήρι του εξευτελισμού. Είναι όμως δικό σας πρόβλημα αν θέλετε να τα καταπιείτε. Εμείς όμως αυτή την εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την καταπιούμε. Γι αυτό και είπα ότι ορισμένες φορές βρίσκεται κανείς ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Ενώπιον της ιστορίας. Μπορεί η εκτροπή να περάσει χωρίς καμία απόδοση ευθυνών σε ένα κράτος δικαίου; Αν αυτό συμβεί τι θα σημαίνει για την επόμενη ημέρα; Ποιο θα είναι το μήνυμα; Ότι όποια κυβέρνηση θα μπορεί να κάνει ό,τι της γουστάρει χωρίς κόκκινες γραμμές. Έχουμε ιστορική ευθύνη να αντισταθούμε.

Δεν είναι ιδεολογική μάχη. Αφορά τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Αφορά κάθε Δημοκράτη πολίτη. Υπήρξαν φωνές από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Ακόμα και από τη συμπολίτευση. Δύο πρώην πρωθυπουργοί καταδίκασαν και ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως. Όλος ο δημοκρατικός νομικός κόσμος, καταδίκασε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, προτάσσοντας την ανάγκη να προστατεύσει η Δημοκρατία τον εαυτό της και τους θεσμούς. Σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και να στεκόμαστε με δημοκρατική ευθύνη απέναντι στην εκτροπή. Είναι ήδη ορατές οι πληγές στο σώμα της Δημοκρατίας.

Όταν η παραβίαση του κράτους δικαίου συνοδεύει την οικονομική και κοινωνική κρίση, όταν η υπονόμευση δικαιωμάτων συνοδεύει τη φτώχια, όταν η Δημοκρατία διασσύρεται και η εκτελεστική εξουσία συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης των δημόσιων ταμείων. Όταν μεταφέρεται ένα κλίμα σήψης, όταν το παρακράτος συνοδεύει την αισχροκέρδεια. Όταν και οι Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται, δεν αρκεί απλώς να διαπιστώνουμε ότι η θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, έχουν γίνει παιχνίδι στα χέρια μιας αδίστακτης κυβέρνησης. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δράσουμε. Έχουμε μόνο το Σύνταγμα και τα εργαλεία που μας προσφέρει.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην υπόθεση αυτής της εκτροπής είναι αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές αλλά βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες. Παραμονή τους στην εξουσία είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία η διαφθορά και η ιδιοτελής άσκηση της εξουσίας είναι στρατηγική τους επιλογή. Η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με αποδείξεις πια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει ούτε στιγμή στη θέση της. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα στη θέση της. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας μας προς το λαό. Η βουλή σύντομα θα συζητήσει, ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει».

Διαβάστε ακόμη: