Με εντάσεις ξεκίνησε σήμερα για να διακοπεί τελικά για μεθαύριο Παρασκευή 4 Απριλίου η δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και Μαρίας Μαραγγέλη.

Το αίτημα της διακοπής της δίκης υπέβαλλε η πλευρά του Δεστεμπασίδη. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου Ιπποκράτης Μυλωνάς δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο Δεστεμπασίδης διόρισε και έτερο δικηγόρο, τον Ιωάννη Απατσίδη, ο οποίος όμως σήμερα, όπως είπε, δικάζει σε άλλο δικαστήριο. Ως εκ τούτου ο κ. Μυλωνάς ζήτησε τη διακοπή της δίκης.

Η εισαγγελέας πρότεινε το αίτημα για διακοπή να γίνει δεκτό, με την πρόεδρο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου να υιοθετεί την πρότασή της και να διακόπτει τη δική για την ερχόμενη Παρασκευή.

Σήμερα από νωρίς το πρωί στο δικαστήριο βρέθηκαν ο Άκης Σκέρτσος, το ζεύγος Στουρνάρα, ο Νίκος Μανιδάκης κ.ά. Αντίθετα από τους δύο κατηγορούμενους της υπόθεσης στο ακροατήριο βρέθηκε μόνο ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη η «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως ήταν οι κωδικές τους ονομασίες όταν βρίσκονταν υπό καθεστώς προστασίας, κάθονται στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου προκειμένου να δικαστούν για τα όσα είχαν καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων περί δωροληψίας τους από τη Novartis.

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι: Ψευδής καταμήνυση απλή και κατ’ εξακολούθηση, κατά συρροή και ψευδή κατάθεση απλή και κατ’ εξακολούθηση, κατά συρροή.

Ειδικότερα, με πλειάδα καταθέσεων που είχαν δώσει στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη οι «Κελέση» και «Σαράφης» είχαν στραφεί σε βάρος των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και σε βάρος των Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελου Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Οι πράξεις που απέδιδαν στα παραπάνω πολιτικά πρόσωπα οι τότε προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis- και οι οποίες εν συνεχεία συμπεριελήφθησαν στη δικογραφία – ήταν, κατά περίπτωση, δωροληψία, παθητική δωροδοκία και η απιστία σχετικά με την υπηρεσία. Τίποτα όμως απ’ όσα είχαν καταθέσει οι Δεστεμπασίδης και Μαραγγέλη δεν αποδείχθηκε στη πορεία με αποτέλεσμα οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα να τεθούν στο αρχείο.

Συνεκδίκαση

Ακολούθησε ο αποχαρακτηρισμός των Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδη ως προστατευόμενων μαρτύρων και εν συνεχεία βγήκαν από το συρτάρι οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει σε βάρος τους τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν κατονομάσει στις καταθέσεις τους.

Σήμερα με απόφαση του το δικαστήριο αποφάσισε τη συνεκδίκαση των μηνύσεων που έχουν καταθέσει τα πολιτικά πρόσωπα.
Αντιδράσεις

Οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας αντέδρασαν πάντως στο αίτημα της διακοπής της δίκης και της αναβολής της με τον Μιχ. Δημητρακοπούλο, νομικό παραστάτη του Άδωνι Γεωργιάδη, να θέτει στο ακροατήριο το ζήτημα του κινδύνου της παραγραφής των αδικημάτων.

«Αυτοί είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης αν πουν ποιος τους έβαλε ο κ. Γεωργιάδης δεν θα ζητήσει τη ποινική τους δίωξη. Μονομελές δικαστήριο είναι θα μπορούσαν να δικαστούν και χωρίς συνήγορο», είπε ακόμη ο κ. Δημητρακοπούλος, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα της αναβολής καθώς και το αίτημα της διακοπής της

Από την πλευρά της η υπεράσπιση της Μαρίας Μαραγγέλη αντέτεινε πως «ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί έθεσαν την κ. Μαραγγέλη σε καθεστώς προστασίας και όχι η Πολιτεία», καθώς και ότι υπήρξε «φωτογραφικό άρθρο» για να αποχαρακτηριστούν από προστατευόμενοι μάρτυρες.

«Κάθε διακοπή μας φέρνει κοντά στην παραγραφή. Αυτή η υπόθεση έχει φτάσει προς εκδίκαση κυριολεκτικά στο παρά πέντε ενώ έπρεπε να έχει φτάσει στο ακροατήριο χρόνια πριν», είπε ο συνήγορος του Γ. Στουρνάρα Χρήστος Μυλωνόπουλος.

«Να μη θέσουμε από τώρα θέμα διακοπών αφού διασφαλίζεται πλήρως το δικαίωμα του κατηγορούμενου» τόνισε από την πλευρά του ο συνήγορος Αλέξανδρος Στρίμπερης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αντώνη Σαμαρά.

Εν τέλει η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: