Ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου θα μπορεί να γίνεται η πρόσληψη εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις που απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού κατά τις αργίες ή και τα Σαββατοκύριακα. Σήμερα, για την έναρξη της απασχόλησης του εργαζομένου απαιτείται η αναγγελία της πρόσληψής του στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, της επιθεώρησης Εργασίας και του ΕΦΚΑ. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», έχει καθιερωθεί μάλιστα υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων αρμοδιότητας των υπηρεσιών αυτών.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, με τη νέα διάταξη, που σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και δεν αποκλείεται να περιληφθεί σε σχέδιο νόμου – «σκούπα» που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, θα δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, της έγχαρτης αλλά και της ψηφιακής διαδικασίας. Πρόκειται για μια διαδικασία «ταχείας πρόσληψης» με την αξιοποίηση της τεχνολογίας όπου θα μπορούν οι εργοδότες, ακόμη και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό να ολοκληρώνουν μια πρόσληψη για έναν εργαζόμενο κι αυτή να γίνεται αποδεκτή από τον ίδιο, άμεσα, όπως άμεσα θα γίνεται και ο έλεγχος από το σύστημα «Εργάνη», ώστε να υπάρχει απλοποίηση της διαδικασίας, σύντμηση του χρόνου και ελάφρυνση των λογιστηρίων και των φοροτεχνικών από επιπλέον γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις. Το μέτρο, θα συνδυαστεί με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μέσω της οποίας θα ελέγχεται άλλωστε και το πραγματικό ωράριο εργασίας.

Την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας περιέγραψε, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών, Λογιστών, Φοροτεχνικών και Οικονομολόγων Καρδίτσας και το Επιμελητήριο της περιοχής, ο γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Νίκος Μηλαπίδης, έπειτα από πιέσεις επιχειρηματιών και λογιστών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και μεταξύ άλλων συμμετείχε επίσης ο προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασίας Κεντρικής Ελλάδος Ανδρέας Μίχος.

Ο κ. Μηλαπίδης ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης που θα ενταχθούν από 1ης Μαρτίου στην καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, την οποία χαρακτήρισε ένα σύγχρονο εργαλείο διαφάνειας που συμβάλλει στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού με την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Αφησε μάλιστα ανοικτό, ύστερα από έντονες ερωτήσεις των επιχειρηματιών της περιοχής, στο πλαίσιο της «ευέλικτης προσέλευσης» στους χώρους εργασίας, να δοθεί πέραν του συμφωνημένου χρόνου (με ανώτατο όριο τα 120 λεπτά), άλλο ένα μικρό διάστημα σε όλους τους κλάδους που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας, κατά το οποίο θα μπορεί ο εργαζόμενος είτε να καθυστερήσει είτε να χτυπήσει πρόωρα την κάρτα του.

Σε κάθε περίπτωση, η καθολική επέκτασης της ψηφιακής κάρτας σε τουρισμό και εστίαση, θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου. Οπως διευκρίνισε βέβαια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, η χρήση της ψηφιακής κάρτας δεν αφορά τις μεταφορές και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμόζεται σε λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα.

Διαβάστε ακόμη: