Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου προσχολικής αγωγής παιδιών έως 4 ετών, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις, με αφορμή τη δημοσίευση, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενός κειμένου εργασίας που περιγράφει το νέο πλαίσιο για την προσχολική αγωγή στις ηλικίες 0-4.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, ξεκίνησε στην πλατφόρμα δημόσια ανοικτή διαβούλευση για το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής, «που είναι καθαρά παιδοκεντρικό και σκοπό έχει να μετατρέψει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σε έναν μηχανισμό ουσιαστικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών».

Η υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι, πέρα από το κτιριολογικό και τη στελέχωση των δομών, στο επίκεντρο μπαίνουν οι ανάγκες των παιδιών, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα «Κυψέλη» δομείται γύρω από συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες στοχεύουν στην παροχή ερεθισμάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζεται η μέγιστη ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών με πλούσια ερεθίσματα και θα προσφέρονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ενώ συμπλήρωσε ότι το νέο πλαίσιο προσχολικής αγωγής θα επικεντρώνεται και στην πρώιμη ανίχνευση και στον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών ή άλλων διαταραχών.

«Εξασφαλίσαμε τους πόρους για την υλοποίηση του σχεδίου μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε ένα πολύ αναλυτικό πλάνο, το οποίο βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην πρώιμη παρέμβαση, στην ανάπτυξη ενός δικτύου μεντόρων που θα είναι σε επικοινωνία με τους βρεφονηπιαγωγούς» δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, προσθέτοντας επίσης ότι προτείνεται η σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

Σημειώνεται πως καταβλήθηκε για πρώτη φορά, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, το επίδομα αναδοχής σε όλους τους ανάδοχους γονείς, που είχαν υποβάλει αιτήσεις, από τις 26 έως και τις 31 Μαΐου. Σε αυτό το μικρό διάστημα ωφελήθηκαν 116 ανάδοχα παιδιά που ήδη είναι σε ανάδοχες οικογένειες.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζεται ότι το επίδομα καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΑ και είναι μηνιαίο, καθολικό και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το ύψος του ξεκινά από 325 ευρώ για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, που τυχόν έχει ένα παιδί.