Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες» και έχουν επιλεγεί 35 έργα έρευνας, καινοτομίας και δοκιμών για την εξέλιξη των οικοσυστημάτων 5G και την προώθηση της έρευνας για την τεχνολογία 6G, στην Ευρώπη.

Το νέο χαρτοφυλάκιο έχει συνδυασμένη χρηματοδότηση ύψους, περίπου, 250 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», με στόχο τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού υψηλού επιπέδου για προηγμένα συστήματα 5G και την οικοδόμηση ικανοτήτων τεχνολογίας 6G στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα εν λόγω έργα έρευνας και καινοτομίας επιλέχθηκαν ύστερα από αξιολόγηση των προτάσεων που υπεβλήθησαν, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης για την κοινή επιχείρηση «Έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες».

Θα αναπτύξουν δομικά στοιχεία «έξυπνης» επικοινωνίας, συστήματα και δίκτυα για την τεχνολογία 6G, μέσω της περαιτέρω αναβάθμισης της τεχνολογίας 5G αλλά και μίας πιο… ρηξικέλευθης προσέγγισης, η οποία θα διερευνήσει τα οφέλη πολλά υποσχόμενων, νέων τεχνολογικών «εργαλείων».

Οι πρωτοβουλίες επικύρωσης τεχνολογίας θα αναπτύξουν πειραματικές υποδομές και θα πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας δοκιμές και πιλοτικά έργα σε διάφορους επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς τομείς, όπως τα Μέσα ενημέρωσης, το βιομηχανικό διαδίκτυο των πραγμάτων, η ενέργεια, οι κατασκευές, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ηλεκτρονική υγεία, ο πολιτισμός, η γεωργία και η εκπαίδευση.

Η κοινή επιχείρηση «Έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες» αποσκοπεί στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση τεχνολογιών δικτύων επόμενης γενιάς, καθώς και συνδεδεμένων συσκευών και υπηρεσιών, μέσω ενός φιλόδοξου χάρτη πορείας για την έρευνα και την καινοτομία και μέσω ενός άρτιου θεματολογίου ανάπτυξης.

Τέλος, συμβάλλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για βιώσιμες, ανθεκτικές και κλιματικά ουδέτερες υποδομές και υπηρεσίες δικτύου.

Διαβάστε ακόμη: